(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός πραγματοποιείται όταν τα καρκινικά κύτταρα του κακοήθους όγκου του θυρεοειδούς αδένα έχουν προσβάλλει τους γειτονικούς λεμφαδένες. Έτσι, έρχεται σε κάποιες περιπτώσεις να συμπληρώσει τη βασική χειρουργική θεραπεία για τον κακοήθη όγκο του θυρεοειδούς. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν μέσω του δικτύου των λεμφαγγείων να φτάσουν αρχικά στους πιο κοντινούς στον θυρεοειδή αδένα λεμφαδένες, τους λεγόμενους κεντρικούς και στη συνέχεια στους πιο απομακρυσμένους, τους λεγόμενους πλάγιους. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ο λεμφαδενικός καθαρισμός. Η επέμβαση μπορεί να γίνει παράλληλα με την ολική θυρεοειδεκτομή ή ξεχωριστά σε περιπτώσεις υποτροπής της νόσου.

Η επέμβαση του λεμφαδενικού καθαρισμού

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός προβλέπει την αφαίρεση των λεμφαδένων και του κυτταρολιπώδους ιστού από το κεντρικό ή τα πλάγια τμήματα του τραχήλου. Στον κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό αφαιρούνται μέσω της τομής της θυρεοειδεκτομής οι προλαρυγγικοί, προτραχειακοί και παρατραχειακοί λεμφαδένες, οι λεμφαδένες δηλαδή γύρω από τον θυρεοειδή αδένα, αλλά και ο κυτταρολιπώδης ιστός. Στον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό αφαιρούνται οι λεμφαδένες και ο κυτταρολιπώδης ιστός του ενός πλάγιου ή και των δύο πλάγιων τμημάτων του τραχήλου. Στον πλάγιο τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό η τομή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που πραγματοποιείται για τον κεντρικό τραχηλικό καθαρισμό. Ωστόσο, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι και πάλι άριστο. Ο συγκεκριμένος μάλιστα λεμφαδενικός καθαρισμός είναι και ο πιο απαιτητικός.

Η αφαίρεση των λεμφαδένων μαζί με τον περιβάλλοντα κυτταρολιπώδη ιστό θα πρέπει να είναι ριζική.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η επέμβαση απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο χειρουργό ενδοκρινών αδένων, καθώς υπάρχουν ευπαθείς δομές και νεύρα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειραχθούν. Έτσι, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν από κακώσεις οι παραθυρεοειδείς αδένες, τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα, οι καρωτίδες αρτηρίες, οι έσω σφαγίτιδες φλέβες, ο μείζων θωρακικός πόρος αριστερά, ο ελάσσων δεξιά, το πνευμονογαστρικό νεύρο, το φρενικό νεύρο, το υπογλώσσιο νεύρο, το παραπληρωματικό νεύρο, το βραχιόνιο πλέγμα και το αυχενικό πλέγμα. Οι λεμφαδένες που αφαιρούνται θα σταλούν στη συνέχεια για ιστολογικό έλεγχο, ώστε να διακριβωθεί αν ήταν τελικά καρκινικοί.

Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί συνήθως μία ημέρα και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται γρήγορα. Μάλιστα, αμέσως μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να μιλήσει, να σιτιστεί και να κινητοποιηθεί. Επίσης, ο πόνος είναι περιορισμένος και αντιμετωπίζεται με απλή παρακεταμόλη. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει ακόμα και εντός λίγων ημερών από την επέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση νευροδιεγέρτη έχει συμβάλλει στην ασφαλέστερη διενέργεια του λεμφαδενικού καθαρισμού, αφού ο χειρουργός λαμβάνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης σημαντικές πληροφορίες για τις νευρικές δομές και την κατάστασή τους

Η διάγνωση

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα στους λεμφαδένες κατά την εξέταση του ασθενή μετά από ψηλάφηση όγκων στον τράχηλο ή σε απεικονιστική εξέταση με εξειδικευμένο υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Εφόσον υπάρχει υποψία κακοήθειας, γίνεται παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και βιοψία.

Πολλές φορές, ωστόσο, οι μεταστατικοί λεμφαδένες εντοπίζονται στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Ο ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων έχει την εμπειρία να αναγνωρίσει τους ύποπτους λεμφαδένες και να προχωρήσει παράλληλα με τη θυρεοειδεκτομή στον λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός, όπως και η θυρεοειδεκτομή, όταν εκτελείται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο χειρουργό ενδοκρινών αδένων είναι μια ασφαλής επέμβαση, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και επιτυγχάνει καλή πρόγνωση για τον ασθενή.