Μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή
Μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα. Στη μερική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται αφαίρεση του μισού αδένα (αριστερού ή δεξιού), ενώ στην ολική θυρεοειδεκτομή αφαιρείται όλος ο αδένας.
Η μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή είναι μια κλασική επέμβαση που πραγματοποιείται για πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να είναι ανατομικές και να έχουν σχέση με το μέγεθος, τη σύσταση και τις τοπικές διογκώσεις του οργάνου ή λειτουργικές (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).
Η μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία για τους όζους και τα αδενώματα του θυρεοειδούς, τη βρογχοκήλη, τον καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς και κάποιες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού(νόσο του Graves).
Η διάγνωση
Η διάγνωση των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα γίνεται με υπερηχογράφημα και αιματολογική εξέταση, όπου μετρώνται τα επίπεδα των ορμονών FΤ3, FΤ4, ΤSH. Επίσης, με το σπινθηρογράφημα θα διερευνηθεί εάν ο όζος είναι θερμός, δηλαδή επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών, ή ψυχρός. Επιπλέον, διενεργείται παρακέντηση με λεπτή βελόνα(FNA) και βιοψία σε περίπτωση που υπάρξει υποψία για κακοήθεια όζου στον θυρεοειδή.
Η μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή πρέπει να εκτελείται από χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο με εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων κεφαλής και τραχήλου, καθώς είναι μία δύσκολη και λεπτή επέμβαση λόγω της θέσης του θυρεοειδούς κοντά σε αγγεία, νεύρα και αδένες, που δεν πρέπει να τραυματιστούν.
Στη μερική θυρεοειδεκτομή σήμερα γίνεται ουσιαστικά ημίθυρεοειδεκτομή, όπου αφαιρείται ο μισός αδένας, είτε από τη δεξιά πλευρά, είτε από την αριστερή.
Η ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται σε βρογχοκήλεις μεγάλου μεγέθους, στην πολυοζώδη βρογχοκήλη, στην τοξική βρογχοκήλη, σε όζους που αυξάνονται και όταν υπάρχει υποψία καρκίνου.
Η μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία τομή λίγων εκατοστών στο κατώτερο σημείο του τραχήλου σε σημείο, που θα κρύβεται από τις φυσικές πτυχώσεις του λαιμού. Η αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα γίνεται διασφαλίζοντας την αιμόσταση των αιμοφόρων αγγείων με συνεχή παρακολούθηση των λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει καρκίνος θυρεοειδούς θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και λεμφαδενικός καθαρισμός.
Η θυρεοειδεκτομή διαρκεί περίπου δύο ώρες, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί περισσότερο από μία ημέρα. Αναρρώνει πολύ γρήγορα και επιστρέφει κατευθείαν στις καθημερινές δραστηριότητές του.
Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει εφ’ όρου ζωής θυρεοειδική ορμόνη σε χάπι από το στόμα.
Οι επιπλοκές της επέμβασης, όπως αιμορραγία, βράγχος φωνής ή υπασβεστιαιμία εκμηδενίζονται όταν η θυρεοειδεκτομή γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.