(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Μικροσκόπιο - Επεμβάσεις Λάρυγγος ΩΡΛ Δρ Βιτάλ Θεσσαλονίκη

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Επεμβάσεις Λάρυγγος

Οι επεμβάσεις λάρυγγος αντιμετωπίζουν χειρουργικά τις παθήσεις που οφείλονται σε καλοήθεις βλάβες, καθώς και σε κακοήθεις όγκους του λάρυγγος.

Οι επεμβάσεις λάρυγγος γίνονται από έμπειρους χειρουργούς Ωτορινολαρυγγολόγους με εξειδίκευση στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση εφαρμόζεται για παθήσεις του λάρυγγος που δεν υποχωρούν με συντηρητική θεραπεία καθώς και σε υποψία κακοήθειας. Οι μικροί όγκοι του λάρυγγος αφαιρούνται με χορδεκτομή με Laser CO2.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ εξειδικεύεται στις χειρουργικές επεμβάσεις λάρυγγος εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, που εξασφαλίζουν ακρίβεια και ασφάλεια στις εκτομές και άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση κομβίων φωνητικών χορδών

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και η αφαίρεση μορφωμάτων φωνητικών χορδών αποτελεί την επέμβαση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου όταν οι αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή υπάρχει υποψία για κακοήθεια.

Τα κομβία φωνητικών χορδών είναι μία καλοήθης πάθηση, που προκαλείται από χρόνιο τραυματισμό των φωνητικών χορδών λόγω κακής χρήσης της φωνής, αλλά επιβαρυντικά λειτουργούν και το κάπνισμα, οι αλλεργίες και χρόνιες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού.

Τα συχνότερα συμπτώματα των κομβίων φωνητικών χορδών είναι το βράγχος και η φωνητική φθορά, ο βήχας, η αίσθηση ξηρότητας και ξένου σώματος στον λαιμό.

Εάν έχετε βράγχος φωνής που επιμένει για περισσότερες από 15 ημέρες, χωρίς στοιχεία λοίμωξης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τα κομβία φωνητικών χορδών διαγιγνώσκονται με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Στις περιπτώσεις που τα κομβία φωνητικών χορδών έχουν μεγάλο μέγεθος, βρίσκονται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υπάρχει υποψία κακοήθειας συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπισή τους με μικρολαρυγγοσκόπηση.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και η αφαίρεση των κομβίων φωνητικών χορδών διενεργείται υπό γενική αναισθησία χρησιμοποιώντας το χειρουργικό μικροσκόπιο και συνήθως με τη χρήση Laser, που εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς.

Κατά τη μικρολαρυγγοσκόπηση ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος πραγματοποιεί αφαίρεση των κομβίων φωνητικών χορδών και εάν είναι απαραίτητο λαμβάνει βιοψία. Η μικρολαρυγγοσκόπηση και η αφαίρεση κομβίων φωνητικών χορδών είναι ανώδυνη.

Η επέμβαση διαρκεί μόνο 15 με 30 λεπτά. Ο ασθενής ανανύπτει αμέσως και επιστρέφει στο σπίτι του εντός της ημέρας, ενώ δεν έχει κανένα εξωτερικό σημάδι και δεν παρουσιάζει οιδήματα.

Μία μικρή ενόχληση στο λαιμό αντιμετωπίζεται με αναλγητικά και διαρκεί μία δύο ημέρες.

Μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση και την αφαίρεση των κομβίων από τις φωνητικές χορδές, ο ασθενής θα πρέπει να μην μιλάει καθόλου ή να μιλάει χαμηλόφωνα για λίγες ημέρες. Στη συνέχεια, η φωνή επανέρχεται πλήρως.

Μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών είναι η χειρουργική αντιμετώπιση για πολύποδες που αυξάνονται καθώς και τον αποκλεισμό του ενδεχόμενου κακοήθειας.

Οι πολύποδες φωνητικών χορδών είναι συμπαγή, καλοήθη μορφώματα, που οφείλονται σε τραυματισμό της χορδής, λόγω πολύ δυνατής φωνής, ουρλιαχτών ή έντονου βήχα και γενικότερα από συνεχιζόμενη κακή χρήση της φωνής και μπορεί να επιδεινωθούν με το κάπνισμα. Όταν οι πολύποδες βρίσκονται σε όλο το μήκος των φωνητικών χορδών μιλάμε για πολυποειδή εκφύλιση των χορδών.

Το βασικότερο σύμπτωμα στους πολύποδες φωνητικών χορδών είναι το βράγχος και η αδυναμία στη φωνή, καθώς και το αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό.

Οι πολύποδες δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια των φωνητικών χορδών. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μία καρκινική βλάβη μπορεί να μοιάζει με πολύποδα.

Οι πολύποδες φωνητικών χορδών εντοπίζονται μέσω ειδικής εξέτασης με ενδοσκόπιο από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών θεωρείται αναγκαία για πολύποδες που αυξάνουν σε μέγεθος ή προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καρκίνος.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών γίνεται υπό γενική αναισθησία και χωρίς εξωτερικές τομές. Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος βλέπει σε μεγέθυνση με το χειρουργικό μικροσκόπιο τις φωνητικές χορδές και με τη χρήση των κατάλληλων χειρουργικών εργαλείων αφαιρεί τους πολύποδες και λαμβάνει βιοψία.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σε λίγες ώρες στο σπίτι του.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών είναι ασφαλής, ανώδυνη και μετά από λίγες ημέρες ξεκούρασης, η φωνή αποκαθίσταται πλήρως.

Τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωλινίσκων αερισμού είναι η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας.

Στην εκκριτική ωτίτιδα λόγω προβλημάτων στον αερισμό της ευσταχιανής σάλπιγγας μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής. Στα πολύ μικρά παιδιά, δε, η βαρηκοΐα μπορεί να δράσει καθοριστικά και στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.

Ο χειρουργός παιδοΩΡΛ προχωρά σε διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας με λήψη του ιστορικού και κλινική εξέταση. Θα εξετάσει το αυτί με το χειρουργικό μικροσκόπιο(ωτομικροσκόπηση), θα ελέγξει την ελαστικότητα του αυτιού με το τυμπανόγραμμα, καθώς και το επίπεδο της ακοής με το ακοόγραμμα.

Σε περιπτώσεις που η εκκριτική ωτίτιδα δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του υγρού στο αυτί αποκαθιστώντας πλήρως την ακοή του ασθενή.

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού γίνεται κυρίως υπό γενική αναισθησία. Ο ειδικός χειρουργός παιδοΩΡΛ προχωρά σε μία μικρή τομή στο τύμπανο και αναρροφά το υγρό. Ακολουθεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσα στην τομή, ώστε το αυτί να στεγνώσει και να μην μαζεύει υγρό. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποβάλλονται αυτόματα από τον τυμπανικό υμένα μετά από 6-10 μήνες και η τομή επουλώνεται από μόνη της.

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής. Το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η βαρηκοϊα διορθώνεται αμέσως, ενώ οι συχνές φλεγμονές σταματούν.

Χορδεκτομή με Laser CO2

Η χορδεκτομή με Laser CO2 είναι η χειρουργική μέθοδος με την οποία αφαιρούνται οι όγκοι του λάρυγγος.

Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγος είναι οι πιο συχνοί όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου και τα συμπτώματά τους εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση που εντοπίζονται. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βράγχος ή κάποια άλλη αλλαγή στη φωνή, μέχρι και εμφάνιση διόγκωσης στο λαιμό, πόνο και κακή αναπνοή.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των όγκων λάρυγγος. Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση με λήψη του ιστορικού του ασθενούς, λαρυγγοσκόπηση και ψηλάφηση του τραχήλου. Επιπλέον, για τη διάγνωση είναι απαραίτητες οι απεικονιστικές εξετάσεις, κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση.

Η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται για την αφαίρεση των όγκων του λάρυγγα είναι η ενδοσκοπική χορδεκτομή με Laser διοξειδίου του άνθρακα CO2, η οποία στοχεύει στην ίαση του ασθενούς αφήνοντας την κύρια δομή του λάρυγγα ανέπαφη.

Η χορδεκτομή με Laser CO2 πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό Ωτοριναλαρυγγολόγο, καθώς απαιτεί λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς. Πραγματοποιείται εκτομή ανάλογα με τη έκταση της βλάβης, ενώ ο χειρουργός βλέπει τη βλάβη σε μεγέθυνση. Ο όγκος αφαιρείται με ακρίβεια, χωρίς να καταστρέφεται ο περιβάλλων ιστός και ελαχιστοποιείται η μεταστατική διασπορά διεγχειρητικά.

Η χορδεκτομή με Laser CO2 είναι ανώδυνη, ο ασθενής δεν έχει οιδήματα και ουλές και νοσηλεύεται μόνο μία ημέρα.