(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Χαμογελαστό κορίτσι - Επεμβάσεις παίδων - Δρ Ιωσήφ Βιτάλ

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Επεμβάσεις Παίδων

Οι επεμβάσεις παίδων θεραπεύουν χειρουργικά παθήσεις των παιδιών στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Για τις παθήσεις παίδων εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική χειρουργική με στόχο την ανώδυνη, αναίμακτη και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των μικρών ασθενών.

Ο ειδικός χειρουργός παιδοΩΡλ Ιωσήφ Βιτάλ στη Θεσσαλονίκη διενεργεί όλες επεμβάσεις που θεραπεύουν παθήσεις των παιδιών, όπως αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, τυμπανοτομή, λύση του χαλινού γλώσσας, πλαστική πτερύγιων ώτων καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων κεφαλής και τραχήλου.

Αδενοτομή

Η αδενοτομή αποτελεί τη χειρουργική αντιμετώπιση για την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια). Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στον φάρυγγα και όταν διογκώνονται προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή, στην όσφρηση, ακόμα και στην ακοή.

Αυτοί οι μικροί αδένες, που είναι συγκεντρωμένη μάζα λεμφικού ιστού, συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού και ταλαιπωρούν πολλά παιδιά εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας των λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Η διάγνωση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια) γίνεται από χειρουργό παιδοΩΡΛ με λήψη ιστορικού και ενδοσκόπηση μύτης.

Η αδενοτομή συστήνεται στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι σοβαρή και τα συμπτώματα ιδιαίτερα έντονα με δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή, ροχαλητό στον ύπνο και πόνο στο αυτί.

Η αδενοτομή είναι μία σύντομη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Γίνεται από έμπειρο χειρουργό παιδοΩΡΛ υπό γενική αναισθησία, αφού έχει προηγηθεί προεγχειρητικός έλεγχος, και διαρκεί περίπου 20΄ λεπτά. Εκτελείται μέσω του στόματος χωρίς εξωτερικές τομές και με ειδικά εργαλεία αφαιρούνται με ακρίβεια οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Πολλές φορές, δε, επειδή η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων συνυπάρχει με τις αμυγδαλές η αδενοτομή συνδυάζεται με την αμυγδαλεκτομή.

Ο μικρός ασθενής ανανύπτει αμέσως, δεν πονάει και δεν παρουσιάζει οιδήματα. Επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του και μετά από λίγες ημέρες στο σχολείο.

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών, των μικρών αδένων που βρίσκονται στο λαιμό και καταπολεμούν τα μικρόβια κατά την παιδική ηλικία.

Πολλές φορές, ωστόσο, εξαιτίας των συχνών λοιμώξεων και φλεγμονών οι αμυγδαλές μεγαλώνουν σε μέγεθος, έχουμε δηλαδή υπερτροφία των αμυγδαλών και προκαλούν πολλά προβλήματα στα παιδιά, όπως δυσκολία στη ρινική αναπνοή, θορυβώδη αναπνοή, ροχαλητό και υπνική άπνοια.

Η υπερτροφία των αμυγδαλών διαγιγνώσκεται με λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση από τον χειρουργό παιδοΩΡΛ, ο οποίος θα αξιολογήσει τις ενδείξεις και θα προτείνει τον τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η αμυγδαλεκτομή συστήνεται όταν υπάρχει μεγάλη διόγκωση των αμυγδαλών ή συχνές αμυγδαλίτιδες.

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που διενεργούνται στα παιδιά. Μετά από προεγχειρητικό έλεγχο γίνεται η επέμβαση υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Οι αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών από τον ειδικό χειρουργό παιδοΩΡΛ, ενώ συχνά εφόσον υπάρχει και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων συνδυάζεται με αδενοτομή.

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα. Για μερικές ημέρες μπορεί να αισθάνεται πόνο στον λαιμό, που αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, ενώ μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

Τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωλινίσκων αερισμού είναι η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας.

Στην εκκριτική ωτίτιδα λόγω προβλημάτων στον αερισμό της ευσταχιανής σάλπιγγας μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής. Στα πολύ μικρά παιδιά, δε, η βαρηκοΐα μπορεί να δράσει καθοριστικά και στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.

Ο χειρουργός παιδοΩΡΛ προχωρά σε διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας με λήψη του ιστορικού και κλινική εξέταση. Θα εξετάσει το αυτί με το χειρουργικό μικροσκόπιο(ωτομικροσκόπηση), θα ελέγξει την ελαστικότητα του αυτιού με το τυμπανόγραμμα, καθώς και το επίπεδο της ακοής με το ακοόγραμμα.

Σε περιπτώσεις που η εκκριτική ωτίτιδα δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του υγρού στο αυτί αποκαθιστώντας πλήρως την ακοή του ασθενή.

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού γίνεται κυρίως υπό γενική αναισθησία. Ο ειδικός χειρουργός παιδοΩΡΛ προχωρά σε μία μικρή τομή στο τύμπανο και αναρροφά το υγρό. Ακολουθεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσα στην τομή, ώστε το αυτί να στεγνώσει και να μην μαζεύει υγρό. Οι σωληνίσκοι αερισμού αποβάλλονται αυτόματα από τον τυμπανικό υμένα μετά από 6-10 μήνες και η τομή επουλώνεται από μόνη της.

Η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής. Το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η βαρηκοϊα διορθώνεται αμέσως, ενώ οι συχνές φλεγμονές σταματούν.

Λύση του χαλινού γλώσσας

Η λύση του χαλινού γλώσσας είναι μία απλή επέμβαση για την αφαίρεση του λεπτού υμένα, που συνδέει τη βάση του στόματος με τη γλώσσα.

Ο χαλινός γλώσσας υπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους, ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά είναι πιο κοντός. Ο βραχύς χαλινός περιορίζει τις κινήσεις της γλώσσας δημιουργώντας δυσκολίες θηλασμού και σίτισης στα βρέφη και προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου στα μεγαλύτερα παιδιά.

Η λύση του χαλινού γλώσσας γίνεται με μία σύντομη, ανώδυνη επέμβαση από τον ειδικό χειρουργό παιδοΩΡΛ στο χώρο του ιατρείου. Η λύση του χαλινού γλώσσας γίνεται με τοπική αναισθησία και όλη η επέμβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Η δυσφορία είναι ελάχιστη, καθώς υπάρχουν ελάχιστες νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία στο χαλινό της γλώσσας. Μετά τη λύση του χαλινού γλώσσας είναι πιθανόν να εκδηλωθεί μικρή αιμορραγία.

Αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου παίδων

Η αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου παίδων, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια πραγματοποιείται με ενδοσκοπική χειρουργική ή με ανοιχτή μέθοδο.

Οι περισσότεροι όγκοι κεφαλής και τραχήλου παίδων έχουν φλεγμονώδη ή συγγενή αιτιολογία ή είναι καλοήθεις διογκώσεις. Σπανιότερα μπορεί να αναπτυχθούν κακοήθη νεοπλάσματα στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και αφορούν κυρίως στους τραχηλικούς λεμφαδένες, τον θυρεοειδή και τους σιελογόνους αδένες(παρωτίδα).

Οι όγκοι κεφαλής και τραχήλου παίδων όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αυξάνουν σε μέγεθος χωρίς σημεία φλεγμονής είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Για αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να απευθύνονται σε χειρουργό παιδοΩΡΛ για τη διάγνωση και τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και με βιοψία με λεπτή βελόνη.

Οι επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου πρέπει να διενεργούνται από πολύ καλά εκπαιδευμένο χειρουργό παιδοΩΡΛ με εξειδίκευση στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, καθώς είναι περίπλοκες διαδικασίες λόγω της σύνθετης ανατομίας και φυσιολογίας της περιοχής.

Η αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου γίνεται με γενική αναισθησία και ανάλογα με το είδος και τη θέση του όγκου ενδοσκοπικά ή με ανοιχτή επέμβαση. Στόχος είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου χωρίς να επηρεαστούν οι γύρω ανατομικές δομές.

Επεμβάσεις Παίδων: Πλαστική πτερύγιων ώτων

Η πλαστική πτερύγιων ώτων είναι η εγχείρηση με την οποία διορθώνονται τα αφεστώτα ώτα, τα γνωστά σε όλους ως πεταχτά αυτιά.

Τα αφεστώτα ώτα οφείλονται σε υπερπλασία ή απλασία των χόνδρων του αυτιών. Είναι μία πολύ συνηθισμένη εκ γενετής κληρονομική δυσμορφία, που δεν επηρεάζει ούτε την ακοή ούτε την υγεία. Ωστόσο, επειδή το μέγεθος και το σχήμα των πεταχτών αυτιών επηρεάζει αρνητικά την εξωτερική εμφάνιση συχνά δημιουργούν ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η πλαστική πτερύγιων ώτων πρέπει να γίνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και αφού έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ωτικού χόνδρου.

Η πλαστική πτερύγιων ώτων πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό παιδοΩΡΛ, που γνωρίζει άριστα την ανατομία της περιοχής. Ο γιατρός θα εφαρμόσει την κατάλληλη χειρουργική τεχνική ανάλογα με το πάχος του χόνδρου και το μέγεθος της κόγχης του πτερυγίου.

Η πλαστική πτερύγιων ώτων είναι μία από τις επεμβάσεις παίδων που είναι ανώδυνες και συνήθως διενεργούνται με τοπική νάρκωση και χωρίς νοσηλεία. Η τομή είναι πολύ μικρή και γίνεται στο δέρμα πίσω από το αυτί, ώστε να μην είναι ορατή η ουλή.

Η πλαστική πτερύγιων ώτων διαρκεί περίπου μία ώρα και στη συνέχεια το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος που καλύπτει και τα δύο αυτιά για λίγες ημέρες. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι ελάχιστα και υποχωρούν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Με την πλαστική πτερυγίων ώτων τα αυτιά αποκτούν κανονική μορφή και η ψυχολογία των παιδιών αλλάζει θεαματικά.