Αδενοτομή
Η αδενοτομή αποτελεί τη χειρουργική αντιμετώπιση για την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στον φάρυγγα και όταν διογκώνονται, προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή, στην όσφρηση, ακόμα και στην ακοή. Αυτοί οι μικροί αδένες, που είναι ουσιαστικά συγκεντρωμένη μάζα λεμφικού ιστού, συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού, συχνά όμως, όταν διογκώνονται, ταλαιπωρούν πολλά παιδιά εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας των λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Η διάγνωση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται από χειρουργό παιδοΩΡΛ με λήψη ιστορικού και ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και ακτινογραφία.
Αίτια και συμπτώματα των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων
Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ξεκινά συνήθως από την επαφή των παιδιών με τα μικρόβια, αλλά και τις συχνές λοιμώξεις στα πρώτα έτη της ζωής τους. Γίνεται δε εύκολα αντιληπτή, αφού τα συμπτώματά της είναι έντονα και διαταράσσουν σε πολλές περιπτώσεις την καθημερινότητα του παιδιού. Η ρινική αναπνοή δυσχεραίνεται εξαιτίας της απόφραξης της αναπνευστικής οδού, ο ύπνος διαταράσσεται και κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας.
Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αλλοίωση της χροιάς της φωνής, αφού το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει συνεχώς από το στόμα, γεγονός που μπορεί να φέρει αλλαγές και στην ανάπτυξη των οστών του σπλαγχνικού κρανίου, προκαλώντας ορθοδοντικές ανωμαλίες στη σύγκλειση των δοντιών και στο σχήμα της γνάθου. Η εικόνα ενός παιδιού με στρογγυλό πρόσωπο, που το στόμα του είναι διαρκώς μισάνοιχτο, το άνω χείλος του υπερυψωμένο και τα άνω δόντια προτεταμένα είναι χαρακτηριστική του λεγόμενου αδενοειδούς προσωπείου, που εμφανίζεται στις περιπτώσεις σοβαρής διόγκωσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Ένα από τα συμπτώματα είναι επίσης τα επανειλημμένα περιστατικά ωτίτιδας, αφού η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων φράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα, με συνέπεια να μην αερίζεται σωστά το αυτί και οι εκκρίσεις να μην απομακρύνονται. Ένα ακόμα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι η συσσώρευση σε αυτές των ρινικών εκκρίσεων, με συνέπεια φλεγμονές και κατά συνέπεια συχνές φαρυγγίτιδες.
Πότε συστήνεται η αδενοτομή
Η αδενοτομή συστήνεται στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι σοβαρή και τα συμπτώματα ιδιαίτερα έντονα με δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή, ροχαλητό στον ύπνο και πόνο στο αυτί. Όταν εξαιτίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί, ροχαλίζει και κάνει συχνές υπνικές άνοιες, όταν τα επεισόδια εκκριτικών ωτίτιδων είναι επαναλαμβανόμενα, όταν εμφανίζονται ορθοδοντικές διαταραχές και όταν η αντιβίωση δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, τότε η αφαίρεση των αδενοειδών είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η αδενοτομή δεν επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού, καθώς ούτως ή άλλως τα κρεατάκια όσο μεγαλώνει το παιδί αποδυναμώνονται. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφασίζεται μόνο όταν τα συμπτώματα από τις υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι σοβαρά και διαταράσσουν τη ζωή του παιδιού.
Η αδενοτομή είναι μια σύντομη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Γίνεται από έμπειρο χειρουργό παιδοΩΡΛ υπό γενική αναισθησία, αφού έχει προηγηθεί προεγχειρητικός έλεγχος, και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Εκτελείται μέσω του στόματος χωρίς εξωτερικές τομές και με ειδικά εργαλεία αφαιρούνται με ακρίβεια οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Πολλές φορές, δε, επειδή η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων συνυπάρχει με τις αμυγδαλές, η αδενοτομή συνδυάζεται με την αμυγδαλεκτομή.
Ο μικρός ασθενής δεν πονάει και δεν παρουσιάζει οιδήματα. Επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του και μετά από λίγες ημέρες στο σχολείο. Το πρώτο διάστημα ακολουθεί ειδική διατροφή με μαλακές και αλεσμένες τροφές, ενώ ενδείκνυται και ο περιορισμός της έντονης σωματικής δραστηριότητας για λίγες ημέρες. Σύντομα πάντως το παιδί μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Η επέμβαση διενεργείται και σε ενήλικες, που δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως την παιδική αυτή παθολογική κατάσταση.
Η επιλογή ενός εξειδικευμένου χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου για την εκτέλεση της αδενοτομής είναι σημαντική, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της επέμβασης και ο μικρός ασθενής να επιστρέψει χωρίς προβλήματα στη ζωή του.