(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών, των μικρών αδένων που βρίσκονται στον λαιμό και ως τμήμα του λεμφικού συστήματος καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια κατά την παιδική ηλικία. Εντοπίζονται  στο βάθος της στοματικής κοιλότητας, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του φάρυγγα.

Πολλές φορές, ωστόσο, εξαιτίας των συχνών λοιμώξεων και των φλεγμονών οι αμυγδαλές μεγαλώνουν σε μέγεθος -έχουμε δηλαδή υπερτροφία των αμυγδαλών- και προκαλούν πολλά προβλήματα στα παιδιά, όπως δυσκολία στη ρινική αναπνοή, θορυβώδη αναπνοή, ροχαλητό και υπνική άπνοια. Όταν τα προβλήματα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των παιδιών και ανθίστανται στις θεραπείες, τότε η αμυγδαλεκτομή είναι μονόδρομος.

Αμυγδαλεκτομή: Συνδυασμός με αδενοτομή υπό προϋποθέσεις

Η υπερτροφία των αμυγδαλών διαγιγνώσκεται με λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση από τον χειρουργό παιδοΩΡΛ, ο οποίος θα αξιολογήσει τις ενδείξεις και θα προτείνει τον τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ειδικά το ιστορικό θα δείξει στον ιατρό πόσο έχει επιβαρυνθεί το παιδί και πόσο συχνά είναι τα περιστατικά που το ταλαιπωρούν. Η αμυγδαλεκτομή συστήνεται όταν υπάρχει μεγάλη διόγκωση των αμυγδαλών ή συχνές οξείες αμυγδαλίτιδες.

Πρέπει δε να είναι σαφές ότι η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν πλήττει την άμυνα του οργανισμού ούτε αυξάνει την ευαισθησία του παιδιού απέναντι στις λοιμώξεις, αφού οι δύο αυτοί αδένες δεν είναι τα μόνο εργαλεία του για να αμύνεται απέναντι στις εξωτερικές απειλές. Άλλωστε, όσο το παιδί μεγαλώνει το ανοσοποιητικό του εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει τους κινδύνους αποτελεσματικότερα.

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες και συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται στα παιδιά. Αξιοποιεί δε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχουν οδηγήσει και στη σημαντική της εξέλιξη. Μετά από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο, η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της φτάνει τη μισή ώρα.

Οι αμυγδαλές αφαιρούνται από το στόμα με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών από τον ειδικό χειρουργό παιδοΩΡΛ, ενώ συχνά, εφόσον συνυπάρχει και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων –τα γνωστά σε όλους μας «κρεατάκια»- η αμυγδαλεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με την αδενοτομή.

Μετά την επέμβαση το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα. Για μερικές ημέρες μπορεί να αισθάνεται πόνο στον λαιμό, που αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, ενώ είναι σε θέση να επιστρέψει στο σχολείο μετά από δύο εβδομάδες. Το πρώτο διάστημα συνιστώνται μια διατροφή με μαλακές τροφές –καλό είναι να αποφεύγονται όξινες και πικάντικες τροφές, όπως επίσης και ζεστές- πολύ καλή ενυδάτωση, περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας και ανάπαυση. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης χαμηλού πυρετού, που δεν πρέπει όμως να ανησυχήσει τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν τα συμπτώματα της υπερτροφίας των αμυγδαλών, αλλά να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο προτού αυτά γίνουν καθημερινότητα στη ζωή των παιδιών τους, υπονομεύοντας την ποιότητά της.