(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου παίδων

όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των αναφερόμενων παιδιατρικών όγκων.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ερευνητών και των κλινικών γιατρών ως προς το τι ακριβώς συνιστά όγκους κεφαλής και τραχήλου. Οι προηγούμενες έρευνες αυτών των όγκων είτε περιορίζονταν από ένα κριτήριο που δεν ήταν ανατομικά ή ιστολογικά αποκλειστικό για την κεφαλή και τον τράχηλο, είτε εστιάζονταν κυρίως σε μια συγκεκριμένη περιοχή που επηρεαζόταν. Για παράδειγμα, τα νευροβλαστώματα και τα λεμφώματα είναι οι πιο κοινές κακοήθειες της κεφαλής και του τραχήλου μεταξύ βρεφών, παιδιών και εφήβων. Ωστόσο, τα νευροβλαστώματα τυπικά θεωρούνται νευροενδοκρινικά νεοπλάσματα, ενώ τα λεμφώματα είναι νεοπλάσματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σαφήνεια στον ορισμό και τα ποσοστά εμφάνισης των καρκίνων είναι μείζονος σημασίας. Ως εκ τούτου, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health-NIH) έχουν κατηγοριοποιήσει τους όγκους της κεφαλής και του τραχήλου ως ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που επηρεάζουν το στόμα, τη μύτη και τον λαιμό. Επιπλέον, υποκατηγοριοποιούνται 1) στη στοματική κοιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, των μπροστινών δύο τρίτων της γλώσσας, των ούλων, του στοματικού βλεννογόνου, του εδάφους της γλώσσας και της σκληρής υπερώας, 2) στους σιελογόνους αδένες, τις παραρινικές και ρινικές κοιλότητες, 3) στον φάρυγγα και 4) στον λάρυγγα.

Χειρουργική αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου παίδων

Αν και οι όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου είναι σπάνιοι στα παιδιά, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους. Οι σύγχρονες, χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης όγκων μπορούν να προσφέρουν στους μικρούς ασθενείς πλήρη ίαση και ανάρρωση.

Η αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου παίδων, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια πραγματοποιείται με ενδοσκοπική χειρουργική ή με ανοιχτή μέθοδο. Οι περισσότεροι όγκοι κεφαλής και τραχήλου παίδων έχουν φλεγμονώδη ή συγγενή αιτιολογία ή είναι καλοήθεις διογκώσεις. Σπανιότερα μπορεί να αναπτυχθούν κακοήθη νεοπλάσματα στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και αφορούν κυρίως στους τραχηλικούς λεμφαδένες, τον θυρεοειδή και τους σιελογόνους αδένες (παρωτίδα).

Πότε οι όγκοι είναι ύποπτοι για κακοήθεια

Ο σωληνίσκος αερισμού τυμπανοτομής είναι ένας μικρός σωλήνας που εισάγεται στην τυμπανική μεμβράνη και βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού στο μέσο αυτί. Αυτοί οι σωληνίσκοι είναι προσωρινοί και συχνά αποβάλλονται μετά την επούλωση του αυτιού. 

Οι όγκοι κεφαλής και τραχήλου παίδων όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αυξάνουν σε μέγεθος χωρίς σημεία φλεγμονής είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Για αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να απευθύνονται σε χειρουργό παιδοΩΡΛ για τη διάγνωση και τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και με βιοψία με λεπτή βελόνη.

Οι επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου πρέπει να διενεργούνται από πολύ καλά εκπαιδευμένο χειρουργό παιδοΩΡΛ με εξειδίκευση στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, καθώς είναι περίπλοκες διαδικασίες λόγω της σύνθετης ανατομίας και φυσιολογίας της περιοχής. Η αφαίρεση όγκων κεφαλής και τραχήλου γίνεται με γενική αναισθησία και ανάλογα με το είδος και τη θέση του όγκου ενδοσκοπικά ή με ανοιχτή επέμβαση. Στόχος είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου χωρίς να επηρεαστούν οι γύρω ανατομικές δομές.

Για οποιαδήποτε απορία σας, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ), Ιωσήφ Βιτάλ και προγραμματίστε μία επίσκεψη στο ιατρείο του επί της Μητροπόλεως 71, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.