(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Λύση του χαλινού γλώσσας

Ο χαλινός της γλώσσας είναι το σημείο που συνδέεται η γλώσσα μας με το κάτω μέρος του στόματός μας. Ο χαλινός της γλώσσας υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, ωστόσο, σε ορισμένους είναι πιο κοντός (βραχύς χαλινός).

Ο βραχύς χαλινός περιορίζει τις κινήσεις της γλώσσας δημιουργώντας δυσκολίες θηλασμού και σίτισης στα βρέφη και προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου στα μεγαλύτερα παιδιά. Ο βραχύς χαλινός διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης του νεογέννητου, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί. Μπορεί να μην είναι προφανής έως ότου το μωρό έχει προβλήματα στη σίτιση.

Η λύση του χαλινού γλώσσας είναι η λύση στο πρόβλημα του βραχύ χαλινού και αποτελεί μία απλή επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας ο γιατρός αφαιρεί τον λεπτό υμένα που συνδέει τη βάση του στόματος με τη γλώσσα.

Σημάδια βραχύ χαλινού γλώσσας

Για να θηλάσει επιτυχώς ένα μωρό πρέπει η γλώσσα του να καλύπτει το κάτω μέρος των ούλων, ώστε η θηλή να προστατεύεται. Μερικά μωρά με βραχύ χαλινό δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους αρκετά, ώστε να θηλάσουν σωστά.

Εάν θηλάζετε το μωρό σας και έχει βραχύ χαλινό γλώσσας, μπορεί:

-Να δυσκολεύεται να προσκολληθεί στο στήθος

-Να είναι ταραγμένο και να δείχνει ότι πεινάει όλη την ώρα

-Να μην παίρνει βάρος όσο γρήγορα θα έπρεπε

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα και στη μητέρα που θηλάζει. Τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Τραυματισμό στις θηλές

-Χαμηλή ποσότητα γάλακτος

-Μαστίτιδα (φλεγμονή του μαστού), η οποία μπορεί να επανεμφανίζεται συνεχώς Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού, δεν προκαλούνται από βραχύ χαλινό γλώσσας και μπορούν, βεβαίως, να ξεπεραστούν με τη σωστή υποστήριξη.

Άλλα σημάδια βραχύ χαλινού γλώσσας

Άλλα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι το μωρό σας έχει βραχύ χαλινό γλώσσας είναι:

-Δυσκολία να σηκώσει τη γλώσσα του προς τα πάνω ή να τη μετακινήσει από τη μία πλευρά στην άλλη

-Δυσκολία να βγάλουν τη γλώσσα του προς τα έξω

-Το σχήμα της γλώσσας του προσομοιάζει σε σχήμα καρδιάς, όταν την βγάζει προς τα έξω

Ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία

Δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία για τον βραχύ χαλινό γλώσσας, εάν το μωρό μπορεί να τραφεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν επηρεαστεί, όμως, η σίτισή του, η θεραπεία περιλαμβάνει μια απλή διαδικασία που ονομάζεται λύση του χαλινού γλώσσας.

Πιο συγκεκριμένα, η λύση του χαλινού γλώσσας γίνεται με μία σύντομη, ανώδυνη επέμβαση από τον ειδικό χειρουργό ΩΡΛ στον χώρο του ιατρείου και περιλαμβάνει την κοπή του κομματιού δέρματος που συνδέει την κάτω πλευρά της γλώσσας με το κάτω μέρος του στόματος. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η δυσφορία είναι ελάχιστη, καθώς υπάρχουν ελάχιστες νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία στο χαλινό της γλώσσας. Μετά τη λύση του χαλινού γλώσσας είναι πιθανόν να εκδηλωθεί μικρή αιμορραγία.

Πρόκειται για μια γρήγορη, απλή και σχεδόν ανώδυνη διαδικασία που συνήθως βελτιώνει τη σίτιση του μωρού αμέσως. Σε πολύ μικρά μωρά (αυτά που είναι μόλις λίγων μηνών), συνήθως γίνεται χωρίς αναισθησία ή με τοπικό αναισθητικό που μουδιάζει τη γλώσσα. Μερικά μωρά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ άλλα μπορεί να κλάψουν για λίγο. Συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία για μεγαλύτερα μωρά με δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουν τις αισθήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το παιδί μπορεί να εμφανίσει ένα λευκό έλκος κάτω από τη γλώσσα του, αλλά αυτό θα επουλωθεί σε 1 έως 2 ημέρες και δεν θα προκαλέσει ενόχληση στο μωρό σας.

Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

Η μη λύση του χαλινού γλώσσας μπορεί να μην προκαλέσει προβλήματα, καθώς το παιδί μεγαλώνει και μπορεί να υποχωρήσει φυσικά, καθώς αναπτύσσεται το στόμα.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο βραχύς χαλινός της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσκολία στην ομιλία και στην κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Η λύση του χαλινού γλώσσας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες, ωστόσο, όσο πιο γρήγορα διορθωθεί το πρόβλημα, τόσο λιγότερες πιθανές παρενέργειες θα προκαλέσει.

Σε περιπτώσεις όπου ο χαλινός της γλώσσας είναι πολύ παχύς, μπορεί να χρειαστεί μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με πλαστική. Σε αντίθεση με τη λύση χαλινού γλώσσας, η εν λόγω χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Για οποιαδήποτε απορία σας ή για μία κλινική εξέταση, επικοινωνήστε σήμερα με τον χειρουργό ΩΡΛ, Ιωσήφ Βιτάλ και προγραμματίστε το ραντεβού σας.