(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Επεμβάσεις Ρινός Χειρουργός ΩΡΛ Ιωσήφ Βιτάλ

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Επεμβάσεις ρινός

Οι επεμβάσεις ρινός αποτελούν χειρουργικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανατομικές ανωμαλίες που δυσχεραίνουν τη ρινική αναπνοή.

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στις οποίες διακρίνεται ο εξειδικευμένος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ, είναι λεπτές και έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Οι επεμβάσεις ρινός γίνονται με σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές, ανώδυνα και γρήγορα, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος

Ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με στόχο τη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.  Επιπλέον, ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος βελτιώνει την αναπνοή και δίνει οριστική λύση στα προβλήματα, που προκαλεί το στραβό διάφραγμα.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό οστεοχόνδρινο τοίχωμα που χωρίζει τις ρινικές κοιλότητες. Το φυσιολογικό ρινικό διάφραγμα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ίσιο, προκειμένου ο αέρας να κυκλοφορεί κανονικά στις δύο ρινικές θαλάμες και να μην δημιουργείται δυσκολία στην αναπνοή.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, είτε εκ γενετής είτε μετά από τραυματισμού ή αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στη μύτη εμφανίζουν σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, δηλαδή  μετατόπιση του ρινικού διαφράγματος από το κέντρο προς τη μία ή την άλλη πλευρά της μύτης.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στη μύτη, δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή και γενικότερα επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι άνθρωποι με στραβό διάφραγμα παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα όσφρησης, ρινική συμφόρηση, ξηρότητα στο λαιμό, διαταραχές στον ύπνο με ροχαλητό και υπνική άπνοια, κεφαλαλγίες, ρινορραγίες και χρόνια ή οξεία ιγμορίτιδα.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση και ενδοσκοπικό έλεγχο του ασθενή από εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρρυγγολόγο. Με την ενδοσκόπηση της μύτης ελέγχεται ολόκληρη η ρινική κοιλότητα, οι ρινικές κόγχες και ο ρινοφάρυγγας ώστε να διερευνηθούν όλες οι αιτίες, που προκαλούν δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος επιτυγχάνεται μέσω της πλαστικής ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Η πλαστική ρινικού διαφράγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα άνω των 18 ετών και διαρκεί περίπου μία ώρα. Πριν την επέμβαση γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, ενώ επέμβαση γίνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με ολική αναισθησία.

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος γίνεται κλασικά δια μέσου τομής στο εσωτερικό της μύτης. Η τομή και ο βλεννογόνος του διαφράγματος ράβονται με απορροφήσιμα ράμματα. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, παράλληλα με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος μπορεί να γίνει και αισθητική αποκατάσταση της μύτης εάν το επιθυμεί ο ασθενής, καθώς και να διορθωθεί με σύγχρονες τεχνικές ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας το μέγεθος των ρινικών κογχών.

Μετά τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος ο ασθενής δεν παρουσιάζει πρήξιμο, μελανιές ή πόνο και δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί παραπάνω από μία ημέρα.

Μετεγχειρητικά, η αποκατάσταση είναι απλή και ανώδυνη και πολύ σύντομα ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Επεμβάσεις ρινός: Καυτηρίαση ή μερική κογχοτομή

Η καυτηρίαση καθώς και η μερική κογχοτομή είναι οι επεμβάσεις ρινός που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερτροφίας των ρινικών κογχών. Η καυτηρίαση, όπως και η μερική κογχοτομή έχει στόχο να μειώσει τις ρινικές κόγχες σε μέγεθος, ώστε να επιτελούν τον ρόλο τους σε ό,τι αφορά τη θέρμανση και εφύγρανση του αέρα χωρίς να εμποδίζουν την λειτουργία της αναπνοής.

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών συχνά συνυπάρχει με τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και προκαλεί ρινική συμφόρηση, ρινική απόφραξη, ροχαλητό, υπνική άπνοια κα.

Τα κύρια αίτια της υπερτροφίας είναι η χρόνια ιγμορίτιδα, λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, αλλεργίες, διάφορα φάρμακα, η κατάχρηση αποσυμφορητικών σπρέι καθώς και η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και καπνό.

Η διάγνωση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών γίνεται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο με φυσική εξέταση και ενδοσκόπηση μύτης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης και το μέγεθος της διόγκωσης ο χειρουργός θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική χειρουργικής των κογχών.

Με τις επεμβάσεις ρινός όπως η καυτηρίαση ή η μερική κογχοτομή στόχος είναι η συρρίκνωση των διογκωμένων ρινικών κογχών διασφαλίζοντας την ελάχιστη βλάβη στους ιστούς και διατηρώντας πλήρως τις λειτουργίες της μύτης.

H καυτηρίαση ρινικών κογχών γίνεται υποβλεννογόνια με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και έτσι δεν τραυματίζεται εξωτερικά ο βλεννογόνος της κόγχης και δεν καταστρέφεται η λειτουργία του. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με γρήγορα και ανώδυνα αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στη διάρκεια επέμβασης ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Η μερική κογχοτομή είναι η αφαίρεση τμήματος της κόγχης που περιλαμβάνει βλεννογόνο και μέρος του υποκείμενου οστού και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη διόγκωση των ρινικών κογχών.

Η καυτηρίαση όπως και η μερική κογχοτομή πραγματοποιούνται ενδοσκοπικά από έμπειρο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο. Συνήθως γίνονται με γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνουν και με τοπική.

Αυτές οι επεμβάσεις ρινός είναι αναίμακτες και ανώδυνες. Ο ασθενής επιστρέφει σε λίγες ώρες στο σπίτι του και η ανάρρωση είναι εύκολη.

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο για την αφαίρεση πολύποδων και όγκων. Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων εφαρμόζεται με σύγχρονα ενδοσκοπικά εργαλεία, που διασφαλίζουν την ασφαλή διεγχειρητική πορεία, ενώ επιτυγχάνει θεαματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, ανώδυνες διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου,  που παρουσιάζουν την τάση να μεγεθύνονται και να μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα στη μύτη. Οι όγκοι ρινός και των παραρρινίων κόλπων είναι μη φυσιολογικοί όγκοι που δημιουργούνται μέσα και γύρω από τους αεραγωγούς μεταξύ της μύτης και του στόματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι όγκων ρινός και παραρρινίων κόλπων, άλλοι είναι καλοήθεις και άλλοι κακοήθεις.

Τα βασικά συμπτώματα τόσο στους πολύποδες όσο και στους όγκους περιλαμβάνουν έντονη ρινική συμφόρηση, ρινορραγίες, δύσπνοια και δυσφορία, διαταραχές στην όσφρηση και συχνούς πονοκεφάλους. Στους όγκους ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων μπορεί να παρουσιάζεται και παραμόρφωση του οφθαλμικού κόγχου και απώλεια όρασης, όπως και πόνος και πίεση στα δόντια.

Η διάγνωση των παραπάνω παθήσεων γίνεται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση της μύτης και απεικονιστικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κοιλοτήτων αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση για την αφαίρεση των πολυπόδων και καλοήθων ή κακοήθων όγκων χωρίς εξωτερικές τομές και με ταυτόχρονη διατήρηση των φυσιολογικών δομών της ρινός. Ο έμπειρος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος με την βοήθεια ενδοσκοπίων και ειδικής κάμερας διανοίγει τα στόμια των παραρρινίων κόλπων προς τη μύτη αφαιρώντας τον παθολογικό βλεννογόνο. 

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κοιλοτήτων είναι μια από τις επεμβάσεις ρινός που γίνονται με γενική αναισθησία και είναι μια ανώδυνη και καλά ελεγχόμενη μέθοδος με την οποία μειώνεται η νοσηρότητα του ασθενούς.

Μετά την εγχείρισηο ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο μία ημέρα και επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι η πλαστική χειρουργική επέμβαση της μύτης που στοχεύει στην αισθητική και λειτουργική αποκατάστασή της.

Μία μύτη μπορεί να είναι άσχημη στην όψη και στο σχήμα εκ γενετής ή να έχει παραμορφωθεί μετά από κάποιο ατύχημα. Η μορφή της μύτης επηρεάζει την εικόνα του ατόμου και έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία του.

Ταυτόχρονα,  πολλές φορές τα προβλήματα στην εμφάνιση της μύτης συνοδεύονται και από δυσχέρεια στη αναπνευστική λειτουργία εξαιτίας ενός στραβού ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφικών ρινικών κογχών.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει τον ασθενή κλινικά και θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση των αναλογιών της μύτης και του προσώπου.  Παράλληλα, θα εξετάσει το ρινικό διάφραγμα και τις ρινικές κόγχες. Μετά την εξέταση ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή ποια είναι η κατάλληλη χειρουργική τεχνική για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στόχος είναι οι ασθενείς να αποκτήσουν μια όμορφη και αρμονική σε σχήμα μύτη, που ταυτόχρονα θα τους επιτρέπει την ελεύθερη αναπνοή.

Επειδή η ρινοπλαστική έχει διττό στόχο και είναι μία λεπτή και ιδιαίτερη επέμβαση, πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος έχει άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της μύτης.

Η ρινοπλαστική πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης και του προσώπου.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι της σύγχρονης ρινοπλαστικής, η κλειστή και η ανοιχτή.

Η κλειστή ή απλή ρινοπλαστική αντιμετωπίζει απλές καταστάσεις διόρθωσης του ύβου (καμπούρα) και ακρορινίου.  Η κλειστή ρινοπλαστική έχει μικρότερη διάρκεια και οι τομές διενεργούνται μέσα στον βλεννογόνο των ρουθουνιών.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική προσφέρει καλύτερη ορατότητα του σκελετού και μεγαλύτερη ακρίβεια διόρθωσης της ανατομίας της μύτης και συστήνεται στις πολύπλοκες ή απαιτητικές μύτες. Η τομή διενεργείται στο πιο στενό μέρος της στυλίδας και προεκτείνεται στα ρουθούνια. Στην ανοιχτή, υπάρχει πλήρης αποκόλληση του δέρματος από τον σκελετό (οστεοχόνδρινο) της μύτης. Η καλή ορατότητα του σκελετού δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να εναρμονίσει καλύτερα τα χόνδρινα μέρη της μύτης.

Εφόσον είναι απαραίτητη η διόρθωση της λειτουργίας της μύτης ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος ή και σε συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών.

Η ρινοπλαστική γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, υπάρχει ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται στη μύτη ειδικός νάρθηκας που βοηθάει στη διατήρηση του σχήματος, ο οποίος απομακρύνεται έπειτα από 12 ημέρες.

Το πρήξιμο στην περιοχή υποχωρεί εντελώς έπειτα από περίπου 3 εβδομάδες, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύεται πλήρως έπειτα από περίπου 6 μήνες.