(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παρραρίνιων κοιλοτήτων

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρίνιων κοιλοτήτων άλλαξε τα δεδομένα στην ωτορινολαρυγγολογία και αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο για την αφαίρεση πολυπόδων και όγκων. Αξιοποιείσύγχρονα ενδοσκοπικά εργαλεία, που πετυχαίνουν την ασφαλή διεγχειρητική πορεία του ασθενούς, ενώ εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πρακτική, που προκρίνεται, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ή όταν δημιουργεί επιπλοκές. Τα επαναλαμβανόμενα και επίμονα συμπτώματα, αλλά και ο αντίκτυπος στην καθημερινότητά του ασθενούς είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή της χειρουργικής οδού.

Μάλιστα, η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρίνιων κοιλοτήτων συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων: δίνει στον χειρουργό πρόσβαση σε ένα πιο ξεκάθαρο χειρουργικό πεδίο, που τον βοηθά στην ακριβέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διατήρηση των φυσιολογικών δομών της μύτης –αφού αφαιρείται μόνο η παθολογία της πάσχουσας περιοχής- χωρίς τομές και ράμματα. Με την ενδοσκοπική χειρουργική αυξάνεται η γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του προβληματικού τμήματος της ρινός και των παραρρίνιων κοιλοτήτων, γεγονός που οδηγεί και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του προβλήματος.

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής χειρουργικής

Εφόσον προκριθεί η χειρουργική οδός για την αντιμετώπιση πολυπόδων και όγκων, το επόμενο βήμα είναι η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρίνιων κοιλοτήτων, που αποτελεί την καλύτερη τεχνική. Η διενέργειά της μάλιστα δεν απαιτεί εξωτερικές τομές, άρα δεν οδηγεί και σε αισθητικές αλλαγές του προσώπου ή της μύτης.

Ο έμπειρος χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος με τη βοήθεια ενδοσκοπίων και ειδικής κάμερας διανοίγει τα στόμια των παραρρίνιων κόλπων προς τη μύτη, αφαιρώντας τον παθολογικό βλεννογόνο, που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα. Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρίνιων κοιλοτήτων εκτελείται με γενική αναισθησία και είναι μια ανώδυνη και καλά ελεγχόμενη μέθοδος με την οποία μειώνεται η νοσηρότητα του ασθενούς. Μετά την εγχείρηση ο ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο μία ημέρα και επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αφού ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποθεραπείας και μετεγχειρητικής φροντίδας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλύσεις με φυσιολογικό ορό και εφαρμογή ρινικής γέλης.

Η ενδοσκοπική χειρουργική μπορεί παράλληλα σε μία επέμβαση να αντιμετωπίσει και ένα σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα.

Ρινικοί πολύποδες και όγκοι

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, ανώδυνες διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου  που έχουν την τάση να μεγεθύνονται και να μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα στη μύτη. Οι δε όγκοι της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων είναι μη φυσιολογικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται μέσα και γύρω από τους αεραγωγούς μεταξύ της μύτης και του στόματος, οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με διάφορους παράγοντες, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η έκθεση επί μακρόν σε επιβαρυμένα εργασιακά περιβάλλοντα (τοξικές ουσίες, μολυσμένος αέρας). Υπάρχουν πολλοί τύποι όγκων ρινός και παραρρινίων κόλπων, άλλοι καλοήθεις και άλλοι κακοήθεις.

Τα βασικά συμπτώματα τόσο στους πολύποδες όσο και στους όγκους είναι στην πλειονότητά τους κοινά και περιλαμβάνουν την έντονη ρινική συμφόρηση, τη δυσκολία στη ρινική αναπνοή, τις ρινορραγίες, τη δύσπνοια, τη δυσφορία, τις διαταραχές στην όσφρηση, τους συχνούς πονοκεφάλους, την αίσθηση πίεσης το κέντρο του προσώπου, το ροχαλητό και τα επεισόδια υπνικής άπνοιας. Στους όγκους ρινός και παραρρίνιων κοιλοτήτων μπορεί επιπλέον να εκδηλωθεί και παραμόρφωση του οφθαλμικού κόγχου, απώλεια όρασης, όπως επίσης και πόνος και πίεση στα δόντια.

Η διάγνωση των παραπάνω παθήσεων επιτυγχάνεται από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση της μύτης και απεικονιστικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία.