(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Ιγμορίτιδα: Πώς εμφανίζεται και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές

Αν νιώθετε έντονη πίεση και πόνο γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το μέτωπο, που συνδυάζονται με ρινική συμφόρηση και καταρροή, αλλά και ενόχληση στα δόντια, τότε βρίσκεστε πιθανότατα αντιμέτωποι με την ιγμορίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή αποτελεί συνέπεια ενός σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος, μιας έντονης αλλεργικής ρινίτιδας, ρινικών πολυπόδων, υπερτροφικών ρινικών κογχών ή ακόμα και μιας φλεγμονής των δοντιών. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της μπορεί να είναι επίσης το κάπνισμα, η ανοσοανεπάρκεια, η προχωρημένη ηλικία, αλλά και τα θαλάσσια σπορ και συγκεκριμένα οι καταδύσεις.

Τα βασικά συμπτώματα

Το οίδημα του βλεννογόνου και η αύξηση στην παραγωγή βλέννας, τυπικά γνωρίσματα της νόσου, έχουν ως συνέπεια να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα στα ιγμόρεια και να ευνοείται η μόλυνση, δηλαδή η ιγμορίτιδα. Το μπούκωμα μάλιστα που συνήθως προκαλείται μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς παραπέμπει σε ένα κοινό κρυολόγημα, δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί.

Τα πλέον συνήθη συμπτώματα της ιγμορίτιδας που πρέπει να σας στείλουν άμεσα στον γιατρό είναι ο πόνος και η έντονη πίεση γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το μέτωπο, η ρινική συμφόρηση που δυσχεραίνει τη ρινική αναπνοή, η ρινική καταρροή, η έκκριση βλέννης στο πίσω μέρος της μύτης, αλλά και στον λαιμό, ο πόνος στα αυτιά και στα δόντια, η κακοσμία του στόματος, η κόπωση, η ναυτία, ο πυρετός -συνήθως δέκατα- ο πονόλαιμος και η εκδήλωση βήχα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Οι τύποι της ιγμορίτιδας

Η ιγμορίτιδα όμως έχει περισσότερους από έναν τύπους και μπορεί να εμφανιστεί ως οξεία, υποξεία και χρόνια.

Η οξεία θυμίζει κοινό κρυολόγημα και εμφανίζεται στα πρώτα της στάδια με καταρροή και ρινική συμφόρηση. Όσο εξελίσσεται όμως ακολουθούν η πίεση στο πρόσωπο, ο πόνος στα δόντια και στα αυτιά, όπως επίσης και ο πυρετός και ο βήχας. Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Όταν η οξεία ιγμορίτιδα επαναλαμβάνεται τέσσερις με πέντε φορές εντός ενός έτους, τότε κάνουμε λόγο για υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα.

Η υποξεία ιγμορίτιδα είναι μια πιο επίμονη μορφή της νόσου, καθώς συνοδεύεται από συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για ένα διάστημα 4 με 12 εβδομάδων.

Ακόμα πιο επίμονη είναι η χρόνια ιγμορίτιδα, με συμπτώματα που παραμένουν και άνω των 12 εβδομάδων. Ο τύπος αυτός συνοδεύεται από έντονη πίεση ή πόνο στο πρόσωπο, πονοκέφαλο, βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, αλλά και βήχα. Συνήθως η χρόνια ιγμορίτιδα αποτελεί συνέπεια εντός έντονα στραβού ρινικού διαφράγματος, ρινικών πολυπόδων και αλλεργικής ρινίτιδας.

Η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο, όταν τα πρώτα συμπτώματα της ιγμορίτιδας κάνουν την εμφάνισή τους, είναι επιτακτική, αφού η έγκαιρη διάγνωσή της οδηγεί και σε αποτελεσματικότερη θεραπεία. Η κλινική εξέταση και η ενδοσκόπηση της μύτης είναι τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία, ενώ ενίοτε μπορεί να απαιτηθούν ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Η ιγμορίτιδα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της, αφού χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή και υποπεριοστικό απόστημα του οφθαλμικού κόγχου.

Η θεραπεία της στοχεύει ουσιαστικά στο αίτιο που την προκάλεσε και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στην οξεία ιγμορίτιδα επιλέγεται η συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει, αναλγητικά, αντιπυρετικά, ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή και αντιβίωση, ρινικά αποσυμφορητικά και ρινοπλύσεις.

Στη δε χρόνια, αν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδώσει, μπορεί να απαιτηθεί ο ενδοσκοπικός καθαρισμός των ιγμορείων, ενώ αν η ιγμορίτιδα είναι συνέπεια ενός σκολιωτικού διαφράγματος ή πολυπόδων, τότε πιθανή επιλογή είναι η επέμβαση για την αντιμετώπισή τους.

Η ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αρκεί να μην αδιαφορήσετε για τα συμπτώματά της, πιστεύοντας πως θα περάσουν από μόνα τους. Συμβουλευτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας και βάλτε τέλος στην ταλαιπωρία.