(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Συμπτώματα και αίτια της Ιγμορίτιδας

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Ιγμορίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Αισθάνεστε πίεση στο πρόσωπο, έχετε μπούκωμα και καταρροή, ενώ νιώθετε πόνο πάνω από τα δόντια; Όλα δείχνουν πως πάσχετε από ιγμορίτιδα. Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων, που αποτελούν τμήμα των παραρρινίων κόλπων και βρίσκονται εκατέρωθεν της μύτης. Φυσιολογικά μέσα από τα ιγμόρεια κυκλοφορεί αέρας, όμως όταν στους παραρρίνιους κόλπους συγκεντρώνεται βλέννα και η κυκλοφορία του αέρα παρεμποδίζεται, τότε ευνοείται η μόλυνση, που δεν είναι άλλη από την ιγμορίτιδα.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την ιγμορίτιδα; Τα αίτια της ενοχλητικής αυτής φλεγμονής είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ένα στραβό ρινικό διάφραγμα και μια αλλεργική ρινίτιδα μέχρι ρινικούς πολύποδες, μια φλεγμονή των δοντιών, μια κυστική ίνωση,  ή ακόμα και μια απότομη μεταβολή στην ατμοσφαιρική πίεση, στην καμπίνα ενός αεροπλάνου ή σε μια κατάδυση. Παράγοντες κινδύνου είναι επίσης η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα, αλλά και η ανοσοανεπάρκεια.

Ιγμορίτιδα: Τύποι και συμπτώματα

Η ιγμορίτιδα είναι τριών τύπων: οξεία, υποξεία και χρόνια.

Η οξεία ιγμορίτιδα μοιάζει αρχικά με κρυολόγημα, αφού τα πρώτα της συμπτώματα είναι η καταρροή, η ρινική συμφόρηση και οι πυώδεις εκκρίσεις, ενώ σταδιακά εμφανίζονται ο πόνος στα δόντια ή στα αυτιά, μια αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο και συχνά πυρετός, βήχας και ένα αίσθημα κόπωσης. Μια οξεία ιγμορίτιδα που εμφανίζεται αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος, συνήθως τέσσερις με πέντε καλείται υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα.

Για υποξεία ιγμορίτιδα κάνουμε λόγο όταν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας διαρκούν για μια περίοδο 4-12 εβδομάδων. Όσο για τη χρόνια ιγμορίτιδα συνοδεύεται από επίμονα συμπτώματα τα οποία διαρκούν για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Σε αυτή τη μορφή της ιγμορίτιδας εμφανίζονται βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, που οδεύουν και προς την πίσω πλευρά της μύτης. έντονος πόνος ή πίεση στο πρόσωπο, μειωμένη όσφρηση, πονοκέφαλος, αλλά και βήχας. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την χρόνια ιγμορίτιδα είναι η μεγάλη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες και η αλλεργική ρινίτιδα, όλες αιτίες που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στους παραρρίνιους κόλπους.

Για τη διάγνωση της ιγμορίτιδας ο ωτορινολαρυγγολόγος θα διενεργήσει κλινική εξέταση, αλλά και ενδοσκόπηση της μύτης, ώστε να έχει μια πλήρη και ακριβή εικόνα της κατάστασης. Μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις και ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Η θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση της ιγμορίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και τα αίτιά της. Η θεραπεία της οξείας ιγμορίτιδας περνά από τη συντηρητική αγωγή και περιλαμβάνει, αναλγητικά, αντιπυρετικά, ρινοπλύσεις, ρινικά αποσυμφορητικά, ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή και αντιβίωση.

Όλα αυτά ισχύουν και στη χρόνια ιγμορίτιδα, όπου όμως η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ενισχυθεί με κορκτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να δώσει λύση, οπότε προκρίνεται ο ενδοσκοπικός καθαρισμός των ιγμορείων. Αν το πρόβλημα που προκαλεί την ιγμορίτιδα, συνήθως τη χρόνια, είναι ένα πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα ή η ύπαρξη πολυπόδων, μπορεί να χρειαστεί η διόρθωση του πρώτου και η αφαίρεση των δεύτερων.

Αν η οξεία ή η χρόνια ιγμορίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν υποπεριοστικό απόστημα του οφθαλμικού κόγχου, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ακόμα και ενδοκρανιακό απόστημα.

Το νούμερο «ένα» βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, γι΄αυτό και στα πρώτα συμπτώματα η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη.