Κρεατάκια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Το παιδί σας ροχαλίζει το βράδυ, δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, δεν κοιμάται καλά και υποφέρει συχνά από ωτίτιδες; Τα γνωστά σε όλους μας «κρεατάκια» ή αλλιώς αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι πιθανότατα η αιτία. Πρόκειται για μία μάζα λεμφικού ιστού στην στοματική κοιλότητα, ψηλά στον φάρυγγα, που συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, η οποία, αν διογκωθεί, προκαλεί πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητα του ατόμου. Η αφαίρεσή τους μάλιστα απασχολεί έντονα τους γονείς, που συχνά προσέρχονται στο γραφείο του ωτορινολαρυγγολόγου με αυτό ακριβώς το ερώτημα.
Αίτια και συμπτώματα
Η επαφή των παιδιών με μικρόβια και ιούς και οι συχνές λοιμώξεις στην βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να οδηγήσουν στη διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, μια κατάσταση που ξεκινά από τη γέννηση και κορυφώνεται στα 3 με 5 έτη.
Όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, φράσσουν την αναπνευστική οδό της μύτης, με συνέπεια ο ασθενής να χάνει τη δυνατότητα της ρινικής αναπνοής, να κάνει διαταραγμένο ύπνο εξαιτίας αυτής της κατάστασης και να βιώνει ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας.
Επίσης, τα κρεατάκια μπορεί να αλλοιώσουν τη χροιά της φωνής του, εξαιτίας της συστηματικής αναπνοής από το στόμα, η οποία ενδέχεται επίσης να διαταράξει την ανάπτυξη των οστών του σπλαγχνικού κρανίου και να προκαλέσει ορθοδοντικές ανωμαλίες, τόσο στη σύγκλειση των δοντιών όσο και στο σχήμα της γνάθου. Είναι χαρακτηριστικό πως παιδιά με υπερτροφικά κρεατάκια έχουν το λεγόμενο αδενοειδές προσωπείο, το οποίο παραπέμπει στην εικόνα ενός ωοειδούς προσώπου, όπου το στόμα είναι συνεχώς μισάνοιχτο, η μύτη είναι πλατιά, το άνω χείλος είναι υπερυψωμένο και τα άνω δόντια προεξέχουν.
Με τα υπερτροφικά κρεατάκια αποφράσσεται και η ευσταχιανή σάλπιγγα, που δεν μπορεί έτσι να πετύχει τον σωστό αερισμό του αυτιού και να απομακρύνει τις εκκρίσεις, Συνέπεια της δυσλειτουργίας αυτής είναι τα συνεχή περιστατικά ωτίτιδας.
Επίσης, η ρινική απόφραξη λειτουργεί ανασχετικά και στη φυσιολογική ροή των ρινικών εκκρίσεων, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση συσσωρεύονται στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και προκαλούν τη φλεγμονή τους, με συνέπεια συχνές φαρυγγίτιδες.
Για τη διάγνωση του προβλήματος θα χρειαστεί κλινική εξέταση, ενδοσκοπικός έλεγχος του ρινοφάρυγγα και ενδεχομένως ακτινογραφία.
Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα κρεατάκια;
Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ενδείκνυται όταν αυτές είναι υπερτροφικές και δημιουργούν επανειλημμένα προβλήματα στο παιδί και συνεχείς επισκέψεις στους γιατρούς για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Ειδικότερα, όταν υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη εμφάνιση ρινικής καταρροής, όταν το παιδί έχει χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο του και κάνει συχνές υπνικές άπνοιες, όταν υποφέρει από αλλεπάλληλες εκκριτικές ωτίτιδες, με υγρό στο μέσο αυτί που παραμένει εκεί για μεγάλο διάστημα, όταν η φλεγμονή αντιστέκεται στην αντιβιοτική αγωγή, αλλά και όταν εμφανίζονται ορθοδοντικές διαταραχές, τότε η εξαγωγή των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι μονόδρομος.
Η επέμβαση που απαιτείται είναι η αδενοειδεκτομή, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, η διάρκειά της δεν ξεπερνά τη μία ημέρα και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Όταν μάλιστα εκτός από τα κρεατάκια, το άτομο πάσχει και από υπερτροφικές αμυγδαλές –κάτι που συμβαίνει συχνά- τότε μπορεί με μία επέμβαση ο ασθενής να απαλλαγεί και από τα δύο.
Αν και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ένα τέτοιο χειρουργείο είναι συνηθέστερα τα παιδιά, δεν αποκλείεται η επέμβαση αυτή να γίνει και σε ενήλικες που δεν αντιμετώπισαν κατά την παιδική τους ηλικία το πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αδενοειδεκτομή δεν πλήττει την άμυνα του οργανισμού, αφού τα κρεατάκια χρησιμεύουν μεν στα παιδιά, αλλά δεν αποτελούν ζωτικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος και με τα χρόνια χάνουν τη δυναμική τους.
Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να έχει μια αδενοειδεκτομή, η οποία όμως εμφανίζεται σπάνια, είναι η αιμορραγία, είτε αμέσως μετά την επέμβαση είτε κάποιες μέρες αργότερα. Επιστρέφοντας στο σπίτι ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή με μαλακές και αλεσμένες τροφές, αλλά και να περιορίσει για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες τη σωματική του δραστηριότητα.
Η αδενοειδεκτομή στα έμπειρα χέρια ενός εξειδικευμένου ωτορινολαρυγγολόγου μπορεί να ανακουφίσει οριστικά το παιδί σας, δεν πρέπει όμως να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων επαναλαμβάνονται συστηματικά και επιμένουν παρά τη συντηρητική αντιμετώπιση.