(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Κρεατάκια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Έχετε παρατηρήσει πως το παιδί σας δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, ροχαλίζει το βράδυ, ξυπνά κουρασμένο και παραπονιέται για επίμονο πόνο στα αυτιά; Όλα αυτά τα συμπτώματα παραπέμπουν σε υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, τα γνωστά μας «κρεατάκια». Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων –μιας μάζας λεμφικού ιστού στον ρινοφάρυγγα, της οποίας ο ρόλος είναι να συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού- αποτελεί μια συνήθη κατάσταση κυρίως μέχρι την ηλικία των 5 ετών, που αναγκάζει τους γονείς να αναζητήσουν λύσεις, ώστε να ανακουφίσουν το παιδί τους.

Πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Πού οφείλεται όμως η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων;  Οι συχνές λοιμώξεις στη βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι ο λόγος που τα κρεατάκια διογκώνονται με τον καιρό, δημιουργώντας μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων στο παιδί, όπως είναι η απόφραξη της ρινικής αναπνευστικής οδού, που οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ύπνου, η οποία μπορεί μάλιστα να μεταφραστεί ακόμα και σε περιστατικά υπνικής άπνοιας.  

Το παιδί αναγκάζεται να αρχίσει να αναπνέει από το στόμα με συνέπεια ακόμα και την αλλοίωση της χροιάς της φωνής του, αλλά και την πρόκληση ορθοδοντικών ανωμαλιών, που επηρεάζουν το σχήμα της γνάθου, αλλά και τη σύγκλειση των δοντιών. Είναι ενδεικτικό πως παιδιά με υπερτροφικά κρεατάκια εμφανίζουν συχνά το γνωστό ως αδενοειδές προσωπείο: ένα ωοειδές πρόσωπο με το στόμα μισάνοιχτο, το άνω χείλος υπερυψωμένο και τα άνω δόντια να προεξέχουν.

Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων όμως μπορεί να είναι η αιτία και επαναλαμβανόμενων περιστατικών εκκριτικής ωτίτιδας, αφού αποφράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα, δυσκολεύοντας το αυτί να απομακρύνει τις εκκρίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μύτη, με τις ρινικές εκκρίσεις να μην απορρίπτονται, με συνέπεια να οδηγούν σε φλεγμονές και συνακόλουθα σε συχνά περιστατικά φαρυγγίτιδας και ιγμορίτιδας.

Αν διαπιστώσετε πως το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη, ότι έχει προβλήματα στον ύπνο και αρρωσταίνει συχνά, η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι επιβεβλημένη.

Διάγνωση και θεραπεία

Για να διαγνωστεί η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, θα απαιτηθούν κλινική εξέταση, ενδοσκοπικός έλεγχος του ρινοφάρυγγα και σε κάποιες περιπτώσεις και ακτινογραφία.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι αν και πότε πρέπει να αφαιρούνται τα διογκωμένα κρεατάκια. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως η αφαίρεσή τους ή αλλιώς η διενέργεια αδενοειδεκτομής πρέπει να επιλέγεται μόνο όταν τα συμπτώματα είναι επαναλαμβανόμενα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Όταν αρχίσετε να επισκέπτεστε πολύ συχνά τους γιατρούς και το παιδί βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση ασθένειας, που επηρεάζει τις απλές, καθημερινές του λειτουργίες, ακόμα και την επίδοσή του στο σχολείο κι όταν η αντιβίωση δεν λειτουργεί, τότε η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι απαραίτητη.

Η αδενοειδεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία μέσω της στοματικής κοιλότητας, χωρίς εξωτερικές τομές και δεν απαιτεί νοσηλεία. Κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται ρινοφαρυγγικό κάτοπτρο και ειδικό χειρουργικό εργαλείο, ώστε η αφαίρεση να γίνει πολύ κοντά στη βάση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Συχνά μάλιστα κατά τη διάρκειά της ο ασθενής απαλλάσσεται και από τις υπερτροφικές αμυγδαλές, που συνήθως συνοδεύουν τα διογκωμένα κρεατάκια. Με την επιστροφή του στο σπίτι, το παιδί ακολουθεί για ένα διάστημα ειδική διατροφή με μαλακές και αλεσμένες τροφές, ενώ διακόπτει για τις πρώτες ημέρες τις έντονες σωματικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα. Θα παρατηρήσετε ότι από το ίδιο κιόλας βράδυ η αναπνοή του παιδιού σας θα βελτιωθεί αισθητά και ο ύπνος του θα γίνει πιο ήσυχος.

Πολλοί γονείς φοβούνται πως η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων θα πλήξει μακροπρόθεσμα την άμυνα του οργανισμού του παιδιού τους, αφού γι’ αυτόν τον λόγο υφίστανται. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως, αν και τα κρεατάκια είναι χρήσιμα στα παιδιά, με τα χρόνια χάνουν τον αμυντικό τους ρόλο, οπότε δεν είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν. Η αδενοειδεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση που, αν διενεργηθεί από έναν έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο, θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία του παιδιού σας. Στις σπάνιες επιπλοκές που έχουν αναφερθεί είναι η αιμορραγία μετά την επέμβαση ή και μερικές μέρες μετά το εξιτήριο, όμως σε γενικές γραμμές είναι ένα χειρουργείο ρουτίνας, που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.