Οι όγκοι λάρυγγος μπορεί να είναι καλοήθεις ή πολύ συχνά κακοήθεις. Στους καλοήθεις όγκους περιλαμβάνονται οι πολύποδες, το χόνδρωμα και τα νευρογενή νεοπλάσματα.
Οι κακοήθεις όγκοι λάρυγγος είναι οι πιο συχνοί όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου και οι δεύτεροι συχνότεροι των αναπνευστικών οδών. Αντιπροσωπεύουν το 1–2% του συνόλου των κακοηθειών στον άνθρωπο και υπολογίζεται ότι ευθύνονται για 200.000 θανάτους ετησίως.
Τα συμπτώματα και τα αίτια
Οι ασθενείς με κακοήθεις όγκους του λάρυγγα βρίσκονται κατά κύριο λόγο μεταξύ της 5ης και της 7ης δεκαετίας της ζωής, ενώ η διαφορά της αναλογίας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της αυξανόμενης τάσης των γυναικών να καπνίζουν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα έχουν γνωστή αιτιολογία. Το κάπνισμα είναι μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα, καθώς προκαλεί την απελευθέρωση πολυάριθμων καρκινογόνων ουσιών. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, καθώς και η κακή διατροφή. Ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνού αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή.
Παράγοντας κινδύνου για τους όγκους λάρυγγος είναι και το οικογενειακό ιστορικό, ενώ σύμφωνα με έρευνες για την ανάπτυξη καρκίνου ενοχοποιείται η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Τα συμπτώματα που έχουν οι όγκοι λάρυγγος εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση που εντοπίζονται. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βραχνάδα ή κάποια άλλη αλλαγή στη φωνή, εμφάνιση εξογκώματος στο λαιμό, πονόλαιμο, πόνο στο αυτί, επίμονο βήχα και δύσπνοια.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των όγκων λάρυγγος. Για αυτό πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάζετε αλλαγή στη χροιά της φωνής που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες.
Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση με το λαρυγγοσκόπιο και θα λάβει ιστορικό του ασθενούς. Επιπλέον, για να γίνει πλήρης αξιολόγηση ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική και μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία θώρακος και βιοψία του όγκου.
Οι όγκοι λάρυγγος αντιμετωπίζονται χειρουργικά και στη συνέχεια συχνά ακολουθούν ειδικά θεραπευτικά σχήματα. Η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ είναι η ενδοσκοπική χειρουργική με laserCO2. Η μέθοδος αυτή συνδυάζει μια ελάχιστα ακρωτηριαστική προσπέλαση με την ακρίβεια του Laser και του μικροσκοπίου επιτρέποντας την εξαίρεση των όγκων χωρίς τομές και τραύματα.