Η παράλυση των φωνητικών χορδών είναι η υποκινησία ή η ακινησία μιας ή και των δύο φωνητικών χορδών σε μια ενδιάμεση θέση. Αυτό έχει ως συνέπεια οι φωνητικές χορδές να μην ανοίγουν σωστά για να αναπνέουμε, ούτε να κλείνουν σωστά για να μιλάμε, να βήχουμε και να καταπίνουμε.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παράλυση των φωνητικών χορδών αναφέρεται στη μονομερή παράλυση του κάτω λαρυγγικού νεύρου. Σπανιότερα, η παράλυση αφορά και τις δυο φωνητικές χορδές.
Πού οφείλεται η παράλυση;
Η παράλυση των φωνητικών χορδών οφείλεται σε βλάβες, που προκαλούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε καρκίνο στον θυρεοειδή αδένα, καρκίνο στον πνεύμονα ή σε όγκους του οισοφάγου και της τραχείας. Επίσης, η παράλυση των φωνητικών χορδών μπορεί να έχει νευρολογικά αίτια.
Όταν η αιτία της παράλυσης της φωνητικής χορδής είναι άγνωστη μιλάμε για ιδιοπαθή παράλυση.
Στην αμφοτερόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών η κύρια αιτία είναι η θυρεοειδεκτομή.
Η παράλυση της μίας ή και των δύο φωνητικών χορδών εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με το βράχνιασμα και την αλλαγή της φωνής. Στη μονόπλευρη παράλυση του κάτω λαρυγγικού νεύρου οι αλλαγές στη φωνή μπορεί να είναι ασήμαντες και έτσι η πάθηση να μην γίνεται αντιληπτή. Όταν η μονόπλευρη παράλυση επηρεάζει και το άνω λαρυγγικό νεύρο, παρουσιάζεται σημαντική αδυναμία της φωνής με τους ασθενείς να κουράζονται πολύ όταν μιλάνε.
Ακόμη, στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται ο αδύναμος βήχας, η δύσπνοια και οι διαταραχές στην κατάποση.
Η παράλυση των φωνητικών χορδών διαγιγνώσκεται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κατά την κλινική εξέταση με ενδοσκόπιο και με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Παράλληλα, γίνεται έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Σε πολλές περιπτώσεις, η παράλυση των φωνητικών χορδών πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση της μονόπλευρης παράλυσης πραγματοποιείται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο μετατόπιση της παράλυτης φωνητικής χορδής, ενώ στην περίπτωση της αμφοτερόπλευρης παράλυσης τραχειοστομία και στη συνέχεια γίνεται χορδεκτομή με laser CO2.