Οι πολύποδες φωνητικών χορδών αποτελούν συμπαγή, καλοήθη μορφώματα και συνήθως βρίσκονται στο μέσο των φωνητικών χορδών. Όταν υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φωνητικές χορδές μπορεί να μεγαλώσουν και να φτάσουν σε μέγεθος στραγαλιού ή και φουντουκιού.
Οι πολύποδες φωνητικών χορδών είναι δυνατόν να μην είναι εντοπισμένοι σε ένα μόνο σημείο, αλλά να καταλαμβάνουν συνολικά το μήκος των φωνητικών χορδών. Αυτή η πάθηση ονομάζεται πολυποειδής εκφύλιση των χορδών.
Πώς προκαλούνται οι πολύποδες
Οι πολύποδες φωνητικών χορδών είναι από τις λαρυγγολογικές παθήσεις που συνήθως προκαλούνται από κάποιον τραυματισμό της χορδής, λόγω πολύ δυνατής φωνής, ουρλιαχτών ή έντονου βήχα και γενικότερα από συνεχιζόμενη κακή χρήση της φωνής. Επιβαρυντικά, επίσης, λειτουργεί το κάπνισμα.
Το βασικότερο σύμπτωμα στους πολύποδες φωνητικών χορδών είναι το βράχνιασμα και η αδυναμία στη φωνή, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διακοπές κατά την ομιλία του ασθενούς και αυξημένη προσπάθεια στη φώνηση.
Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν ένα αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό, που προσπαθούν να απομακρύνουν βήχοντας. Σε περιπτώσεις ευμεγέθους πολύποδα μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή.
Οι πολύποδες φωνητικών χορδών συνήθως δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Ωστόσο, απαιτείται λεπτομερής έλεγχος γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από κάποια κακοήθεια της περιοχής.
Η διάγνωση των πολύποδων στις φωνητικές χορδές γίνεται μέσω ειδικής εξέτασης με ενδοσκόπιο από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Η θεραπεία για τους πολύποδες των φωνητικών χορδών εξαρτάται από το μέγεθος και την ενδοσκοπική τους εικόνα.
Συνήθως είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Η επέμβαση που πραγματοποιείται από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο ονομάζεται Μικρολαρυγγοσκόπηση.