(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Άνδρας ψηλαφίζει τον λαιμό του - Ογκολογία Τραχήλου ΩΡΛ Δρ Ιωσήφ Βιτάλ

Μάθετε τα πάντα για τις Ογκολογία τραχήλου

Η ογκολογία τραχήλου αναφέρεται σε όγκους του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, που αναπτύσσονται σε λεμφαδένες και σιελογόνους αδένες, όπως η παρωτίδα.

Οι όγκοι τραχήλου εμφανίζονται ως διογκώσεις στην περιοχή του λαιμού ή του προσώπου και μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι κρίσιμης σημασίας και η αντιμετώπισή τους είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές του τραχήλου παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ενώ ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενούς. Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στην ογκολογία κεφαλής και τραχήλου και μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία των όγκων παρωτίδας και των όγκων των τραχηλικών λεμφαδένων.

Όγκοι παρωτίδας

Οι όγκοι παρωτίδας είναι μάζες που αναπτύσσονται μέσα στην παρωτίδα και αποτελούν την πλειοψηφία των όγκων των σιελογόνων αδένων. Οι παρωτίδες αποτελούν το μεγαλύτερο ζεύγος σιελογόνων αδένων και βρίσκονται ανάμεσα στην κάτω γνάθο και το αυτί.

Οι όγκοι παρωτίδας σε ποσοστό άνω του 80% είναι καλοήθεις και επομένως δεν προκαλούν καρκίνο. Στους καλοήθεις όγκους της παρωτίδας περιλαμβάνονται το πλειόμορφο αδένωμα, που αποτελεί τον πιο συνήθη καλοήθη όγκο των σιελογόνων αδένων και το κυσταδενολέμφωμα (ή όγκος Warthin),ο οποίος σε ένα ποσοστό 10% εμφανίζεται και στις δύο πλευρές. Οι πιο συχνοί κακοήθεις όγκοι είναι το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα και αδενοκυστικό καρκίνωμα.

Οι όγκοι παρωτίδας δημιουργούνται επειδή πολλαπλασιάζονται σε υπέρμετρο βαθμό ορισμένα από τα κύτταρα του αδένα.

Συνήθως οι όγκοι παρωτίδας εμφανίζονται ως μαλακή, ευκίνητη και ανώδυνη μάζα στην περιοχή του σαγονιού ή του μάγουλου ή στην περιοχή μπροστά και κάτω από τα αυτί. Συμπτώματα πιθανής κακοήθειας είναι η απότομη αύξηση του όγκου, ο πόνος, η παράλυση του προσωπικού νεύρου ή η δημιουργία έλκους στο δέρμα.

Εάν εντοπίσετε κάποια διόγκωση στο πρόσωπο, ακόμη, και ανώδυνη πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό. Έχει μεγάλη σημασία οι όγκοι παρωτίδας να διαγιγνώσκονται εγκαίρως, καθώς έχουν στενή ανατομική σχέση με το προσωπικό νεύρο, τον φάρυγγα και τους λεμφαδένες του τραχήλου.

Επιπλέον, σε περίπτωση κακοήθειας η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στη θεραπεία και την αποτροπή μεταστάσεων σε πιο επικίνδυνα σημεία.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει τη διάγνωση προχωρώντας σε κλινική εξέταση και ψηλάφηση, ενώ θα πραγματοποιήσει και υπερηχογράφημα της περιοχής. Επίσης, για να ταυτοποιηθεί ο ιστολογικός τύπος του όγκου διενεργείται βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA).

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το είδος και την έκταση του όγκου δίνουν η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Οι όγκοι παρωτίδας πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά ακόμη και αν είναι καλοήθεις. Και αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν, προκαλούν δυσμορφία στο πρόσωπο και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο πλειόμορφο αδένωμα μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλος είναι ο όγκος τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί.

Η πλέον ενδεδειγμένη χειρουργική διαδικασία που ακολουθείται για την αφαίρεση των όγκων της παρωτίδας είναι η παρωτιδεκτομή. Η παρωτιδεκτομή είναι μία ιδιαίτερη επέμβαση και πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς κάθε τραυματισμός του προσωπικού νεύρου που περνάει μέσα από την παρωτίδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση του προσώπου.

Διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων

Η διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων είναι το πρήξιμο των λεμφαδένων στην περιοχή του λαιμού (τραχηλική περιοχή). Κανονικά οι λεμφαδένες, οι οποίοι λειτουργούν ως φίλτρα για ιούς και βακτήρια, έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι ένα εκατοστό, για αυτό δεν είναι ορατοί και συνήθως δεν ψηλαφούνται.

Η διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις και διάφορες παθήσεις. Επίσης, τα αίτια για τη διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων μπορεί να είναι κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, που προκαλούν διόγκωση των λεμφαδένων σε περισσότερα από ένα σημεία του οργανισμού, πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι ή μεταστάσεις καρκινωμάτων.

Διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων θεωρούμε ότι υπάρχει όταν η διάμετρος τους ξεπερνά το 1 εκατοστό. Όταν η διόγκωση οφείλεται σε κάποια λοίμωξη μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται πρησμένους τους λεμφαδένες και πόνο στο άγγιγμα. Ωστόσο, μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη οι λεμφαδένες επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Αν δεν έχετε κανένα άλλο σύμπτωμα λοίμωξης εκτός από τους διογκωμένους λεμφαδένες, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Ορατοί και ψηλαφητοί τραχηλικοί λεμφαδένες αποτελούν πάντοτε παθολογικό σύμπτωμα.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα ανιχνεύσει τη διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων με την κατάλληλη εξέταση ψηλάφησης και υπερηχογράφημα, ενώ θα ζητήσει λεπτομερές κλινικό ιστορικό. Στη διάγνωση παίζουν σημαντικό ρόλο η ηλικία και η πιθανή ευαισθησία του ασθενούς, το μέγεθος των διογκωμένων λεμφαδένων, η σύστασή τους και η διάρκεια της διόγκωσης.

Συχνά, θα χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και αξονική τομογραφία και ακτινογραφία.

Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να κάνει επίσης βιοψία στους τραχηλικούς λεμφαδένες για να εξετάσει αν υπάρχουν νεοπλασματικά κύτταρα.

Όταν η διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου οφείλεται σε κακοήθεις πρωτοπαθείς ή μεταστατικούς όγκους η μοναδική θεραπεία είναι η πλήρης αφαίρεση των τραχηλικών λεμφαδένων. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου και πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό στην ογκολογία κεφαλής και τραχήλου.