(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Κοντινό γυναικείου προσώπου - Ρινολογικές Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις Ρινολογικές Παθήσεις

Η μύτη είναι ένα πολύτιμο όργανο για την υγεία μας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της αναπνοής, της όσφρησης, της γεύσης και στην ποιότητα της ομιλίας. Δεδομένου ότι η μύτη αποτελεί την αρχή και το τέλος του αναπνευστικού κύκλου όταν δεν λειτουργεί σωστά και παρεμποδίζεται η ρινική αναπνοή, υποφέρει όλο το σώμα.

Οι ρινολογικές παθήσεις μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής ή να προκαλούνται στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου από διάφορα αίτια και να συνοδεύονται από σοβαρά συμπτώματα. Οι ρινολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με εξειδικευμένη ιατρική βοήθειακαι  σε πολλές περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ιωσήφ Βιτάλ διαθέτει μακρά εμπειρία στη χειρουργική θεραπεία παθήσεων ρινός και παραρρινίων κοιλοτήτων εφαρμόζοντας με μεγάλη επιτυχία σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές καθώς και κλασικές επεμβάσεις.

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, γνωστή και ως στραβό διάφραγμα, είναι η πιο συνηθισμένη δυσμορφία της ρινικής κοιλότητας. Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος παρουσιάζεται όταν το οστεοχόνδρινο τοίχωμα που χωρίζει τις δύο ρινικές θαλάμες εμφανίζει μετατόπιση από το κέντρο προς τη μία ή την άλλη πλευρά της μύτης.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις το στραβό ρινικό διάφραγμα υπάρχει εκ γενετής  και οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, είναι πιθανό η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος να προκληθεί από κάποιο τραυματισμό κυρίως σε μικρή ηλικία ή από αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στη μύτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και δεν θα μάθουν ποτέ ότι έχουν στραβό διάφραγμα καθώς παρουσιάζουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Όταν, όμως, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι σοβαρή, η κυκλοφορία του αέρα στη μία ή και στις δύο ρινικές θαλάμες περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό με συνέπεια να δημιουργείται δυσκολία στην αναπνοή.

Επίσης, η μεγάλη παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα όσφρησης, ρινική συμφόρηση, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα στον λαιμό, διαταραχές στον ύπνο(ροχαλητό και υπνική άπνοια), κεφαλαλγίες, ρινορραγίες και χρόνια ή οξεία ιγμορίτιδα. Στις σοβαρές περιπτώσεις, δε, η ανατομική δυσμορφία ενδέχεται να είναι εμφανής και στο σχήμα της μύτης και των ρουθουνιών.

Η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος γίνεται μεκλινική εξέταση και ενδοσκοπικό έλεγχο του ασθενή από εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρρυγγολόγο.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση για τον ευθειασμό του διαφράγματος.

Η πλαστική ρινικού διαφράγματος αποτελεί μία απαιτητική αλλά ανώδυνη επέμβαση. Μετά την επέμβαση οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τα συμπτώματα και απολαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υπερτροφία ρινικών κογχών

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών συχνά συνυπάρχει με τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δυσχεραίνοντας τη λειτουργία της αναπνοής. Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις σε κάθε θαλάμη, η κάτω, η μέση και η άνω, περιβάλλονται από βλεννογόνο και ο ρόλος τους είναι να καθαρίζουν, να θερμαίνουν και να υγραίνουν τον αέρα που περνά μέσα από τη μύτη.

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών συμβαίνει όταν διογκώνονται οι κάτω ρινικές κόγχες εξαιτίας φλεγμονής του βλεννογόνου. Η χρόνια ιγμορίτιδα και οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, αλλεργίες, διάφορα φάρμακα, η κατάχρηση αποσυμφορητικών σπρέι αλλά και η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και καπνό μπορεί να οδηγήσουν σε υπερτροφικές ρινικές κόγχες.

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών προκαλεί μεταξύ άλλων δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, ρινική καταρροή και συμφόρηση, ρινική απόφραξη, μειωμένη όσφρηση, ξηροστομία, ρινορραγία, ροχαλητό και υπνική άπνοια, καθώς και αίσθημα βάρους στο πρόσωπο.

Πολλές φορές η διάκριση μεταξύ συμπτωμάτων αλλεργίας και υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών είναι δύσκολη, ειδικά αν τα συμπτώματα υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, ενδεχομένως ο ασθενής να μπερδεύει τα συμπτώματα με αυτά ενός επίμονου κρυλογήματος.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ο ασθενής εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφθεί ειδικόΩτορινολαρυγγολόγο. Η διάγνωση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών γίνεται με φυσική εξέταση και ενδοσκόπηση μύτης, ώστε ο γιατρός να εκτιμήσει το μέγεθος της διόγκωσης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν την υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί να απαιτηθεί   χειρουργική επέμβαση, ώστε να συρρικνωθεί το μέγεθος των κογχών.

Η συρρίκνωση των διογκωμένων ρινικών κογχών επιτυγχάνεται με την εφαρμογή τεχνικών, όπως είναι ο καυτηριασμός και η μερική κογχοτομή. Σε πολλές περιπτώσεις, μαζί με τη μερική κογχοτομή πραγματοποιείται και ευθειασμός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Με τη χειρουργική επέμβαση μειώνεται οριστικά ο όγκος των ρινικών κογχών και αποκαθίσταται η φυσιολογική ρινική αναπνοή.

Πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων

Η πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων είναι μία πάθηση, που επηρεάζει έως το 4% του πληθυσμού. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε νέους και μεσήλικες. Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, ανώδυνες διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου, που παρουσιάζουν την τάση να μεγεθύνονται και να μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα στη μύτη. Μπορεί να είναι ένας ή συνήθως πολλαπλοί και να κρέμονται σαν «σταφύλια», ενώ σχηματίζονται σε οποιοδήποτε σημείο των παραρρίνιων κόλπων ή των ρινικών θαλαμών.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια που προκαλούν την πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται μεταξύ άλλων οι αλλεργίες, το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες, η ευαισθησία στην υγρασία, στη σκόνη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα βασικά συμπτώματα της πολυποδίασης ρινός και παραρρίνιων κόλπων περιλαμβάνουν τη ρινική απόφραξη, τη ρινική συμφόρηση, δύσπνοια και δυσφορία, διαταραχές στην όσφρηση,  συχνούς πονοκεφάλους, ροχαλητό και συχνά ρινορραγία.

Η διάγνωση της ρινικής πολυποδίασης γίνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση της μύτης, ενώ ενδεχομένως να ζητηθεί και αξονική τομογραφία.

Τα σοβαρά περιστατικά της πολυποδίασης ρινός και παραρρίνιων κόλπων αντιμετωπίζονται με συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων και η ενδοσκοπική διάνοιξη των παραρρινικών κοιλοτήτων έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει αποτελεσματικό έλεγχο της πάθησης.

Όγκοι ρινός και παραρρίνιων κόλπων

Οι όγκοι ρινός και των παραρρινίων κόλπων είναι μη φυσιολογικοί όγκοι που δημιουργούνται μέσα και γύρω από τους αεραγωγούς μεταξύ της μύτης και του στόματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι όγκων ρινός και παραρρινίων κόλπων, άλλοι είναι καλοήθεις και άλλοι κακοήθεις.

Η ανάπτυξη όγκων ρινός και παρρίνιων κόλπων συνδέεται με παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο συνδυασμός τους, καθώς και με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV), την εισπνοή τοξικών ουσιών σε κάποιους εργασιακούς χώρους και τη μόλυνση του αέρα.

Οι όγκοι ρινός και των παραρρίνιων κόλπων μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων ρινική απόφραξη και ρινική συμφόρηση, υποτροπιάζουσες ρινορραγίες,πόνους στο πρόσωπο, παραμόρφωση του οφθαλμικού κόγχου και απώλεια όρασης, μειωμένη αίσθηση όσφρησης, πόνο και πίεση στα δόντια.

Οι όγκοι ρινός και των παραρρίνιων κόλπων εντοπίζονται με ενδοσκόπηση της ρινός και του ρινοφάρυγγα, καθώς και κλινική εξέταση. Περισσότερα στοιχεία για τους όγκους θα δώσει στη συνέχεια η αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση των όγκων ρινός και των παραρρινίων κόλπων γίνεται -εφόσον είναι εφικτό- με χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεσή τουςείτε ενδοσκοπικά είτε με ανοιχτή μέθοδο.

Ρινολογικές παθήσεις: Παραμόρφωση ρινός

Η παραμόρφωση ρινός προκαλείται από κατάγματα των ρινικών οστών και του ρινικού διαφράγματος, τα οποία είναι τα συχνότερα κατάγματα του προσώπου λόγω της προεξέχουσας θέσης της μύτης. Τα πιο συχνά κατάγματα οφείλονται σε πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, ξυλοδαρμούς, αθλητικές κακώσεις και είναι πιο συχνά στα παιδιά και τους ενήλικες άνδρες.

Μετά από ένα χτύπημα, η μύτη αιμορραγεί, πονάει και πρήζεται. Αν το χτύπημα είναι δυνατό και σπάσουν τα ρινικά οστά προκαλείται αιμάτωμα κάτω από τα μάτια και παραμόρφωση ρινός. Ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή και δυσφορεί.

Ενίοτε, είναι πιθανόν να προκληθεί αιμάτωμα στο ρινικό διάφραγμα, το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να επιμολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα με κίνδυνο να οδηγήσει σε νέκρωση του χόνδρου και καθίζηση της μύτης.

Εάν ο ασθενής μετά από κάκωση της μύτης εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν ειδικό χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση θα κάνει τη διάγνωση του κατάγματος. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με την απλή ακτινογραφία των ρινικών οστών.

Η παραμόρφωση ρινός μετά από κάταγμα αντιμετωπίζεται με χειρουργική ανάταξη για ευθειασμό της μύτης. Σε περίπτωση, που η ανάταξη δεν γίνει μέσα στις πρώτες μέρες από τον τραυματισμό, απαιτείται ρινοπλαστική για την επιδιόρθωση της παραμόρφωσης.