(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων

Η πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων είναι μία πάθηση, που επηρεάζει έως το 4% του πληθυσμού. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε νέους και μεσήλικες. Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, ανώδυνες διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου, που παρουσιάζουν την τάση να μεγεθύνονται και να μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα στη μύτη. Μπορεί να είναι ένας ή συνήθως πολλαπλοί και να κρέμονται σαν «σταφύλια», ενώ σχηματίζονται σε οποιοδήποτε σημείο των παραρρίνιων κόλπων ή των ρινικών θαλαμών.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια που προκαλούν την πολυποδίαση ρινός και παραρρίνιων κόλπων. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται μεταξύ άλλων οι αλλεργίες, το άσθμα, οι χρόνιες ρινίτιδες, η ευαισθησία στην υγρασία, στη σκόνη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα κύρια συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της πολυποδίασης ρινός και παραρρίνιων κόλπων περιλαμβάνουν τη ρινική απόφραξη, τη ρινική συμφόρηση, δύσπνοια και δυσφορία, διαταραχές στην όσφρηση,  συχνούς πονοκεφάλους, ροχαλητό και συχνά ρινορραγία.

Η διάγνωση της ρινικής πολυποδίασης γίνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση της μύτης, ενώ ενδεχομένως να ζητηθεί και αξονική τομογραφία.

Τα σοβαρά περιστατικά της πολυποδίασης ρινός και παραρρίνιων κόλπων αντιμετωπίζονται με συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων και η ενδοσκοπική διάνοιξη των παραρρινικών κοιλοτήτων έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει αποτελεσματικό έλεγχο της πάθησης.