Η βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου. Μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία αν και η προοδευτική απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία είναι η πιο συχνή μορφή βαρηκοΐας και ονομάζεται πρεσβυακουσία.
Από την άλλη πλευρά, η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές διαταραχές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ομιλίας.
Οι τύποι της βαρηκοΐας
Η βαρηκοΐα κατατάσσεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:
- Βαρηκοΐα τύπου αγωγής που αφορά βλάβεις στο εξωτερικό και το μέσο αυτί. Τα ηχητικά κύματα δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους που είναι το εσωτερικό αυτί λόγω πχ συσσώρευσης κυψελίδας, διάτρησης τυμπάνου, φλεγμονής με υγρό στο μέσο αυτί ή ωτοσκλήρυνσης.
- Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, που αφορά σε βλάβες στο ακουστικό νεύρο στο εσωτερικό του αυτιού. Τύποι νευροαισθητήριας απώλεια ακοής είναι η γενετική απώλεια ακοής, η βαρηκοΐα που προκαλείται από την ηλικία και την έκθεση σε δυνατούς θορύβους και από λοιμώξεις μέσου ωτός, που δεν έτυχαν ιατρικής περίθαλψης, άλλου τύπου λοιμώξεις, κάκωση, λήψη ωοτοξικών φαρμάκων, αυτοάνοσα νοσήματα.
- Βαρηκοΐα μικτού τύπου, όταν συνυπάρχουν βαρηκοΐα αγωγής και νευροαισθητήρια στο ίδιο αυτί.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της βαρηκοΐας περιλαμβάνουν τη δυσκολία κατανόησης του λόγου όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον ή όταν μιλούν ταυτόχρονα περισσότεροι από δύο άνθρωποι, καθώς και δυσκολία στην αντίληψη των συμφώνων και των ήχων υψηλής συχνότητας, όπως είναι οι παιδικές ή οι γυναικείες φωνές.
Ο βαρήκοος συνήθως ζητά από τους άλλους να μιλήσουν πιο καθαρά, δυνατά και αργά, δυναμώνει την ένταση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, δεν συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφεύγει τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τα παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών με βαρηκοΐα έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου.
Προβλήματα στην προσχολική και σχολική ηλικία
Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στην επικοινωνία, ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας με βαρηκοΐα έχουν δυσκολία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην τάξη και παρουσιάζουν τάσεις απομόνωσης.
Όταν αντιληφθείτε τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω διερεύνηση. Ο γιατρός θα εξετάσει το αυτί με το οπτικό μικροσκόπιο, μία εξέταση που ονομάζεται ωτομικροσκόπηση, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παθολογικά ευρήματα. Επίσης, θα πραγματοποιήσει έλεγχο ακοής με ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα και ακουστικά αντανακλαστικά.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις
Ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό βαρηκοΐας ο γιατρός θα προτείνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση που μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η βαρηκοΐα που οφείλεται σε παθήσεις μέσου ωτός μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργικές τεχνικές, που πραγματοποιεί εξειδικευμένος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, όπως η τυμπανοπλαστική, η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού ή η αναβολεκτομή.
Η βαρηκοΐα από παθήσεις του έσω ωτός αντιμετωπίζεται εκτός από τα ακουστικά βαρηκοϊας και με τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων.
