(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Πολύποδες φωνητικών χορδών: Γιατί εμφανίζονται και πώς θεραπεύονται;

Είναι ένα από τα πιο συνήθη αίτια βραχνιάσματος και μπορεί να αλλάξει την ένταση και τη χροιά της φωνής μας. Ο λόγος για τους πολύποδες των φωνητικών χορδών, οι οποίοι είναι στρογγυλές, ερυθρές, λείες μάζες που εμφανίζονται στο μέσο των φωνητικών χορδών, ποικίλουν σε μέγεθος, ανάλογα με την περίπτωση, και αποτελούν συνήθως συνέπεια κακής χρήσης της φωνής σε συνδυασμό με το κάπνισμα. Μπορεί να εμφανιστούν μόνοι ή σε ζεύγη, κάποιοι παρουσιάζουν αιμορραγική εικόνα, ενώ άλλοι είναι γκρίζοι και ζελατινώδεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις ένας πολύποδας μπορεί να έχει τη μορφή μιας εστιασμένης μάζας και σε άλλες μοιάζει περισσότερο με ένα γενικότερο οίδημα σε όλο το μήκος των φωνητικών χορδών, οπότε κάνουμε λόγο για πολυποειδή εκφύλισή τους. Όποια μορφή κι αν έχουν όμως δεν επιτρέπουν την πλήρη επαφή των φωνητικών χορδών, με συνέπεια ο αέρας να περνά ανάμεσα και να επηρεάζει την ένταση και τη χροιά της φωνής.

Ποια είναι τα αίτια

Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η κακή χρήση της φωνής και δη η βίαιη δόνηση των φωνητικών χορδών, η φλεγμονή, όπως μια λαρυγγίτιδα, και η παλινδρόμηση. Όταν κάποιο από αυτά τα αίτια ενσκύψει, προκαλείται τραυματισμός των φωνητικών χορδών με πρώτο σύμπτωμα το βράγχος της φωνής, που δεν συνοδεύεται όμως από πόνο. Στα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται η αφωνία, συνήθως η διαλείπουσα, η αίσθηση ξένου σώματος στον λαιμό, ενώ στα περιστατικά μεγάλων πολυπόδων μπορεί να αναφερθεί ως σύμπτωμα και η δύσπνοια. Από ένα βράχνιασμα και αστάθεια στη φωνή μέχρι διακοπές στην ομιλία και μεγάλη προσπάθεια για να βγει η φωνή, τα συμπτώματα των πολυπόδων κυμαίνονται από ελαφρά μέχρι πιο σοβαρά και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε στην εμφάνισή τους.

Όταν ένας πολύποδας μείνει για αρκετό καιρό στις φωνητικές χορδές, μπορεί να μετασχηματισθεί, αλλάζοντας παράλληλα και υφή. Το θετικό είναι πως συνήθως οι πολύποδες των φωνητικών χορδών δεν εξελίσσονται σε καρκινική ή προ-καρκινική βλάβη, αν όμως υπάρχει δυσκολία στη διάκρισή τους από πιθανή κακοήθεια, είναι σκόπιμο να διενεργείται βιοψία.  Πολλές φορές συνυπάρχουν με ένα οζίδιο ή μια κύστη, δεν είναι όμως το ίδιο, καθώς το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο και ξεπερνά τα 3 mm.  

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση των πολυπόδων γίνεται με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα, κατά την οποία μια ειδική κάμερα δείχνει τη μεγεθυμένη εικόνα των φωνητικών χορδών, προσφέροντας στον ωτορινολαρυγγολόγο περισσότερες λεπτομέρειες. Παλαιότερα για να διαγνωσθεί το πρόβλημα, ο ιατρός κατέφευγε στην έμμεση λαρυγγοσκόπηση με  χρήση ενός μικρού καθρέφτη.  

Οι πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο χειρουργικά με τη μικρολαρυγγοσκόπηση. Πρόκειται για μια επέμβαση αφαίρεσης των πολυπόδων, η οποία διενεργείται υπό γενική αναισθησία με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων. Ενίοτε μπορεί να αξιοποιηθεί και το laser. Η πρόκληση της χειρουργικής επέμβασης είναι να μην πειραχτούν οι ευαίσθητοι μαλακοί ιστοί του λάρυγγα και η φωνή του ασθενή να επανέλθει στη φυσιολογική ένταση και χροιά της. Μετά την επέμβαση, η οποία είναι ανώδυνη, δεν απαιτείται νοσηλεία. Για μία εβδομάδα όμως θα χρειαστεί από τον ασθενή αφωνία.

Η καλύτερη πρόληψη για τους πολύποδες των φωνητικών χορδών είναι η αποφυγή βίαιων μεταβολών της έντασης της φωνής, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος.

Σε περίπτωση που το βράγχος που εμφανίζεται είναι επίμονο και διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη, ώστε να εξακριβωθεί το αίτιο.