Ρινίτιδα της κύησης: Συμπτώματα και θεραπεία
Διανύετε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας και διαπιστώνετε πως υποφέρετε από συμπτώματα ρινικής καταρροής που επιμένουν; Το ενδεχόμενο να πάσχετε από τη λεγόμενη ρινίτιδα της κύησης είναι πολύ πιθανό. Τι είναι όμως η ρινίτιδα της κύησης και πώς διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μορφές ρινίτιδας, όπως είναι η αλλεργική και η φαρμακευτική;
Αιτιολογία και συμπτώματα
Η ρινίτιδα της κύησης εκδηλώνεται σε 1 στις 5 εγκύους και είναι συνέπεια της ορμονικής απορρύθμισης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε θεωρείται μια ορμονική ρινίτιδα. Ειδικότερα, η αυξημένη καρδιακή παροχή και η υπεραιμία στα μικρά αγγεία της μύτης κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων της εγκυμοσύνης έχουν ως συνέπεια τη διόγκωση τους και την εντατικότερη λειτουργία των αδένων του βλεννογόνου. Παράλληλα τα οιστρογόνα προκαλούν αυξημένη έκκριση βλέννας, ενώ η προγεστερόνη καθιστά τη βλέννα πιο παχύρευστη. Όλη αυτή η κατάσταση αναγνωρίζεται ως ρινίτιδα της κύησης και συνίσταται ουσιαστικά σε μια συνεχή και έντονη ρινική συμφόρηση, με ή χωρίς καταρροή, η οποία συνήθως επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και ρινορραγίες ή ροχαλητό.
Η έγκυος αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, με συνέπεια να μην εκτελούνται οι λειτουργίες της θέρμανσης και εφύγρανσης του αέρα που εισέρχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στις ρινικές κοιλότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή αναπνευστική λειτουργία, ενώ παράλληλα παράγεται λιγότερο σάλιο και μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για οδοντικά προβλήματα. Γενικότερα δε η κακουχία που δημιουργεί η συνεχής ρινική συμφόρηση είναι κάτι που δεν θέλουμε στην εγκυμοσύνη. Όλοι αυτοί οι ορμονικοί παράγοντες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν και στην επιδείνωση υφιστάμενων ρινικών προβλημάτων, όπως είναι οι παραρρινοκολπίτιδες ή η αλλεργική ρινίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρινίτιδα κύησης;
Η ρινίτιδα της κύησης, αν και δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, επειδή ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης περιόδου, πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, αφού τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να πάρει μια έγκυος είναι πολύ περιορισμένα.
Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα βήματα της αντιμετώπισης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι απλά: πολύ καλή ενυδάτωση, φροντίδα για ενυδατωμένο περιβάλλον με τη χρήση για παράδειγμα υγραντήρα στον χώρο όπου κινείται η έγκυος, αποφυγή των κλιματιζόμενων χώρων όπου η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, αποφυγή χώρων καπνιζόντων, ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και ανύψωση του κεφαλιού κατά την κατάκλιση, ώστε να βρίσκεται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι επίμονα και δυσκολεύουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα της εγκύου, ο ιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την αντιμετώπισή της ρινίτιδας της κύησης. Σε πρώτη φάση όμως θα πρέπει να καταλήξει αν πρόκειται όντως για ρινίτιδα κύησης, αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η ορμονική απορρύθμιση να έχει επιδεινώσει προϋπάρχοντα ρινικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η αλλεργική ρινίτιδα.
Στις επιλογές του ιατρού για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας της κύησης περιλαμβάνονται κάποια ενδορρινικά αποσυμφορητικά για περιορισμένο όμως διάστημα, ασφαλή αντιβιοτικά θεωρούνται οι πενικιλίνες και οι κεφαλοσπορίνες, επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάποια κορτικοειδή, όπως η βουδεσονίδη, ενώ μεταξύ των ασφαλών αντιισταμινικών είναι η κετιριζίνη και η λοραταδίνη. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα αποφασίσει για το θεραπευτικό πλάνο της εγκύου με τρόπο που να αποκλειστεί η πιθανότητα να επηρεαστεί από αυτό η υγεία του εμβρύου.
Από την πλευρά τους οι έγκυοι πρέπει να είναι ενήμερες για την πιθανότητα εμφάνισης της ρινίτιδας της κύησης, να μην αδιαφορούν για τα συμπτώματα και να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.