(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Ρινικοί πολύποδες: Τι είναι και πώς θα τους αντιμετωπίσω;

Ταλαιπωρείστε από μπούκωμα και καταρροή, έχετε μειωμένη όσφρηση και γεύση, υποφέρετε από πονοκεφάλους και αντιμετωπίζετε συχνά ρινίτιδες; Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι η αιτία όλων αυτών των συμπτωμάτων.

Η παθολογική αυτή κατάσταση περιγράφεται ως η εμφάνιση φλεγμονωδών σχηματισμών, γκρίζου ή κιτρινωπού χρώματος, που μοιάζουν με σταφύλι και αναπτύσσονται στη μύτη και τους παραρρινίους κόλπους. Είναι δε συνήθως αμφοτερόπλευροι, ενώ εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες, με πρώτη εκδήλωσή τους στη δεκαετία των 30. Αν και δεν προκαλούν πόνο, αυξάνονται σε μέγεθος με τον καιρό, περιορίζοντας τη χωρητικότητα της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Ο όρος «ρινικοί πολύποδες» προκαλεί στο άκουσμά του φόβο, πρόκειται όμως για μια παθολογική κατάσταση που δεν συνδέεται με κακοήθεια.

Αν και η αιτιολογία τους δεν έχει εξακριβωθεί, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τους ρινικούς πολύποδες, όπως είναι οι χρόνιες ρινίτιδες, το άσθμα, η υπερευαισθησία στην ασπιρίνη, το οικογενειακό ιστορικό και η ευαισθησία σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ρινικοί πολύποδες συνδέονται στενά και με την αλλεργική ρινίτιδα. Γενικά ασθενείς που πάσχουν από συχνές αναπνευστικές διαταραχές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ρινικούς πολύποδες.

Ρινικοί πολύποδες και συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων; Η ρινική απόφραξη, η ρινική συμφόρηση, οι συχνές ρινίτιδες, η καταρροή, η μείωση της όσφρησης και της γεύσης, οι πυώδεις εκκρίσεις, η κεφαλαλγία, η πίεση στο πρόσωπο, η δυσκολία στη ρινική αναπνοή, οι ρινορραγίες, το ροχαλητό και τα επεισόδια υπνικής άπνοιας είναι τα συνηθέστερα συμπτώματά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους ή του μικρού αριθμού τους και να αργήσουν να διαγνωσθούν. Αν οι ρινικοί πολύποδες δεν αντιμετωπισθούν, μπορεί να μεγαλώσουν τόσο που να προβάλλουν από τις ρινικές θαλάμες.

Η υπερευαισθησία στην ασπιρίνη, αλλά και το ιστορικό άσθματος μπορεί να χτυπήσουν «καμπανάκι» για τον ωτορινολαρυγγολόγο κατά την κλινική εξέταση, κατευθύνοντάς τον προς την αναζήτηση ρινικών πολυπόδων. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωσή τους γίνεται με ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και αξονική τομογραφία, ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η έκταση του προβλήματος.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Στη μεν συντηρητική οδό, η οποία επιλέγεται στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, ρινικούς ψεκασμούς με κορτικοστεροειδή, αλλά και χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων από στόματος. Σε περιπτώσεις όπου οι ρινικοί πολύποδες είναι περιορισμένης έκτασης η φαρμακευτική αγωγή επαρκεί, ώστε να οδηγήσει σε ελάττωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν οι ρινικοί πολύποδες είναι πολλοί και μεγάλου μεγέθους, επιλέγεται η χειρουργική οδός, που προβλέπει την αφαίρεσή τους μέσω της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός και παραρρινίων κόλπων. Μάλιστα, με την ενδοσκοπική χειρουργική εκλείπουν ο πόνος και οι εξωτερικές τομές, ενώ η αποθεραπεία είναι ταχύτερη και η επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα άμεση. Πέρα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η ενδοσκοπική χειρουργική μειώνει και το ενδεχόμενο υποτροπής της νόσου. Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και σε βάθος χρόνου. Μην αφήνετε τους ρινικούς πολύποδες να σας ταλαιπωρούν. Άλλωστε, πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά. Στα πρώτα συμπτώματα επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας και ανακτήστε την ποιότητα της ζωής σας.