(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Ρινοπλαστική: Καλαίσθητη μύτη και ελεύθερη αναπνοή

Η μύτη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόσωπό μας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την εικόνα μας, ενώ παράλληλα συνιστά ένα ζωτικό εργαλείο για την αναπνευστική λειτουργία. Τυχόν ανατομικές της ανωμαλίες ή λειτουργικές της διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μας, αλλά και δυσλειτουργία στην αναπνοή μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής μας. Εκεί έρχεται να παίξει τον δικό της ρόλο η ρινοπλαστική, μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής διεθνώς.  

Η ρινοπλαστική μπορεί να έχει διττό στόχο. Δεν αποτελεί μόνο μια επέμβαση αισθητικής βελτίωσης, όπως οι περισσότεροι πιστεύουμε, αλλά αποκαθιστά και λειτουργικά προβλήματα. Έτσι, αν θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα ή το μέγεθός της, συνδυάζοντας και την αποκατάσταση της αναπνευστικής της λειτουργίας, για παράδειγμα μέσω της διόρθωσης ενός σκολιωτικού διαφράγματος ή της συρρίκνωσης των υπερτροφικών ρινικών κογχών, η ρινοπλαστική είναι η λύση.

Η διενέργεια της ρινοπλαστικής συνιστάται από την ηλικία των 18 ετών και έπειτα, καθώς πρέπει πρώτα να έχει διαμορφωθεί πλήρως το πρόσωπο. Και πριν προχωρήσει κανείς σε αυτή, πρέπει να αναρωτηθεί για τους σκοπούς του και να αναλογισθεί τις προσδοκίες του, που πολλές φορές είναι απόρροια μιμητισμού ή μόδας και δεν συνάδουν με τις πραγματικές του ανάγκες.

Επίσης, καθοριστική για την επιτυχία μιας επέμβασης ρινοπλαστικής είναι η προσεκτική επιλογή του χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου ή πλαστικού χειρουργού. Η εμπειρία και η εξειδίκευση είναι σημαντικές παράμετροι για την επιλογή του. Άλλωστε, μπορεί η ρινοπλαστική να θεωρείται πια μια επέμβαση ρουτίνας, απαιτεί όμως μεγάλη δεξιοτεχνία και ακρίβεια, για να επιτευχθεί το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Μάλιστα, συχνά η λάθος επιλογή γιατρού σε συνδυασμό με την ασάφεια των στόχων του ασθενή οδηγεί και στο λάθος αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο πως οι επεμβάσεις της ρινοπλαστικής έχουν τον υψηλότερο δείκτη επανεγχείρησης από κάθε άλλη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

Σύγχρονες τεχνικές ρινοπλαστικής

Οι διαθέσιμες επιλογές τεχνικών ρινοπλαστικής είναι πολλές: ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του περιστατικού, μπορεί να επιλεγεί η κλασική ρινοπλαστική, που προβλέπει αρχικά τη λειτουργική διόρθωση της μύτης (σκολιωτικό διάφραγμα και υπερτροφικές ρινικές κόγχες) και στη συνέχεια προβλέπει μια σημαντική παρέμβαση στο οστέινο κομμάτι της, αλλά και την προσθήκη χόνδρινων μοσχευμάτων για τη στήριξή της. Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει 10 ημέρες μετά την επέμβαση, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ορατό στις πλήρεις του διαστάσεις εντός ενός εξαμήνου.

Μια εναλλακτική της κλασικής ρινοπλαστικής είναι η μίνι ρινοπλαστική, όπου η διόρθωση στον οστέινο σκελετό δεν είναι τόσο εκτεταμένη, διενεργείται με τοπική αναισθησία και συνοδεύεται από σύντομη αποθεραπεία.

Πλέον υπάρχουν και μη επεμβατικές τεχνικές ρινοπλαστικής, όπου δεν απαιτείται νυστέρι, όπως η ρινοπλαστική με έγχυση υαλουρονικού, που ενδείκνυται για άτομα που έχουν σχετικά μικρή καμπούρα στη μύτη τους. Το αποτέλεσμά της είναι άμεσο και η διάρκειά του υπολογίζεται σε λίγο παραπάνω από ένα έτος. Ουσιαστικά το όποιο αισθητικό πρόβλημα «κρύβεται» με το υαλουρονικό, ενώ η κορυφή της μύτης μοιάζει ανυψωμένη.

Μια από τις τελευταίες προσθήκες στη «φαρέτρα» των ιατρών, στην κατηγορία των μη επεμβατικών τεχνικών ρινοπλαστικής, είναι και η ρινοπλαστική με ειδικά νήματα, μια διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία και έχει αποτέλεσμα που διαρκεί έως και δύο χρόνια.

Ταχεία αποθεραπεία, ελάχιστος πόνος

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της ρινοπλαστικής έχουν καταστήσει τη διαδικασία περισσότερο ατραυματική, οδηγώντας σε ταχεία αποθεραπεία και ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής, ακόμα και στις πιο επεμβατικές τεχνικές,  μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του άμεσα, ακόμα και την ίδια ημέρα, ενώ μετά από μία εβδομάδα είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του, αφού αφαιρεθεί ο νάρθηκας που τοποθετείται στη μύτη του. Σε κάθε περίπτωση και παρά την εύκολη αποθεραπεία, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού του και να αποφεύγει την άσκηση και τις έντονες χειρωνακτικές εργασίες για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Εντός αυτής της περιόδου αρχίζει να διαμορφώνεται και η εικόνα της μύτης, αφού τα όποια οιδήματα υποχωρούν.

Η απόφαση για τη ρινοπλαστική δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, καθώς αφορά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του προσώπου μας, αλλά και ένα όργανο καταλυτικό για την αναπνοή μας. Γι’ αυτό και πριν προχωρήσουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους, χωρίς παρορμητισμούς και υπερβολικές προσδοκίες.