Ρινορραγία στα παιδιά: Γιατί εκδηλώνεται και πώς θεραπεύεται
Μπορεί μια ρινορραγία να μοιάζει σε ένα παιδί και τους γονείς του τρομακτική, σπάνια όμως αποτελεί λόγο ανησυχίας ή σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος. Γι’ αυτό και όταν συμβαίνει, οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι αρχικά να καθησυχάσουν το παιδί τους και στη συνέχεια να την αντιμετωπίσουν με απλούς τρόπους.
Τι είναι όμως η ρινορραγία και τι την προκαλεί; Η ρινορραγία ή αλλιώς επίσταξη είναι η αιμορραγία συνήθως από το ένα ρουθούνι, που προκαλείται μετά από τη ρήξη ενός εκ των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται σε πληθώρα στο εσωτερικό της μύτης. Το σημείο αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα πιο ευαίσθητα του σώματος και δη στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Συνήθως η ρινορραγία εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και με το πέρασμα του χρόνου εκδηλώνεται όλο και αραιότερα.
Παιδική Ρινορραγία, αίτια
Οι βασικότερες αιτίες που συνδέονται με την εμφάνιση της ρινορραγίας στα παιδιά είναι οι εξής:
- Ο ξηρός αέρας. Συνήθως περιβάλλοντα όπου η υγρασία είναι μειωμένη μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία, καθώς ο ξηρός αέρας ερεθίζει τους ρινικούς βλεννογόνους.
- Η συνήθεια των παιδιών να σκαλίζουν τη μύτη τους. Πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό του εσωτερικού της μύτης και δη των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο πρόσθιο μέρος της, άρα να οδηγήσει στη ρινορραγία.
- Το έντονο φύσημα της μύτης. Όταν τα παιδιά φυσούν πολύ δυνατά τη μύτη τους, μπορεί άθελά τους να προκαλέσουν τη ρινορραγία.
- Ένας τραυματισμός. Η ρινορραγία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί εξαιτίας κάποιου ελαφρού τραυματισμού της μύτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή κάποιας αθλητικής δραστηριότητας του παιδιού.
- Η αλλεργική ρινίτιδα. Όταν η μύτη εκτίθεται σε αλλεργιογόνα, το εσωτερικό της αφυδατώνεται, με συνέπεια να είναι πιο επιρρεπές σε ρινορραγία. Ειδικά δε όταν η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από αλλεπάλληλα φτερνίσματα, τότε η ευαισθησία της μύτης αυξάνεται.
- Λοιμώξεις. Κάθε λοίμωξη, είτε βακτηριακή είτε ιογενής, που συνοδεύεται από συμπτώματα ρινικής συμφόρησης μπορεί να γίνει η αιτία για την παιδική ρινορραγία.
- Ένα αντικείμενο στη μύτη. Πολλές φορές τα παιδιά βάζουν μικρά παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα στη μύτη τους, που μπορεί να τραυματίσουν το εσωτερικό της, προκαλώντας ρινορραγία.
Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;
Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς σε ένα περιστατικό ρινορραγίας του παιδιού τους; Η πρώτη κίνηση είναι να το καθησυχάσουν, εξηγώντας του ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Έπειτα, θα πρέπει να το βάλουν να καθίσει και να κλίνουν το κεφάλι του ελαφρώς προς τα μπρος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσουν το κεφάλι προς τα πίσω –όπως νομίζουν πολλοί- καθώς έτσι το παιδί μπορεί να καταπιεί το αίμα του και να κάνει εμετό.
Στη συνέχεια πρέπει να πιέσουν πλευρικά τη μύτη, κρατώντας τα ρουθούνια κλειστά για πέντε με δέκα λεπτά, ζητώντας από το παιδί να αναπνέει από το στόμα για το διάστημα αυτό. Αυτή η πίεση βοηθά να σταματήσει η ροή του αίματος. Επίσης, μια κρύα κομπρέσα στη ρίζα της μύτης μπορεί να συμβάλει στη διακοπή της ρινορραγίας.
Όταν η αιμορραγία σταματήσει, οι γονείς πρέπει να συμβουλεύσουν το παιδί τους να μην τρίβει και να μην φυσά τη μύτη του για κάποιες ώρες, ώστε να δοθεί χρόνος για την επούλωση του αιμοφόρου αγγείου, χωρίς νέους τραυματισμούς. Επίσης πρέπει να του ζητήσουν να μην σκύβει το κεφάλι του. Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία και αφού η αιμορραγία έχει σταματήσει, η τοποθέτηση μικρής ποσότητας βαζελίνης ή ρινικής αλοιφής, πάντα μετά από οδηγία του γιατρού, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή νέας ρινορραγίας.
Κάποιες από τις ρινορραγίες μπορούν να προληφθούν με απλές κινήσεις. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς προς αυτή την κατεύθυνση;
- Να αποτρέψουν το παιδί τους από το να σκαλίζει τη μύτη του.
- Να διατηρήσουν την υγρασία στο σπίτι και δη στο δωμάτιό του σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να αποτρέψουν τον ξηρό αέρα.
- Να του κάνουν ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αφού συμβουλευτούν τον ωτορινολαρυγγολόγο για τη συχνότητά τους.
- Να κρατήσουν μακριά τα αλλεργιογόνα από το σπίτι, ώστε να περιορίσουν την εκδήλωση αλλεργιών.
- Να αποφύγουν το κάπνισμα κοντά στο παιδί.
Πότε θα απευθυνθούν στον ΩΡΛ;
Σε περίπτωση που η ρινορραγία δεν σταματά, οι γονείς θα πρέπει να καλέσουν τον ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω οδηγίες. Ενδεχομένως να απαιτηθεί καυτηριασμός, ώστε το διαρραγέν αιμοφόρο αγγείο να κλείσει.
Επίσης, στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου πρέπει να σπεύσουν και αν οι ρινορραγίες είναι επαναλαμβανόμενες, αν το παιδί αιμορραγεί και από άλλο σημείο του σώματός του, όπως για παράδειγμα από τα ούλα, αν κάποιο αντικείμενο έχει κολλήσει στη μύτη του και δεν βγαίνει, αν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή το παιδί εμφανίζει συνεχή και έκδηλη αδυναμία, αν έχει έντονους μώλωπες στο σώμα του ή αν άρχισε πρόσφατα τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.