(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Ροχαλητό: Πότε είναι επικίνδυνο;

Ροχαλίζετε, προκαλώντας τη δυσθυμία των γύρω σας; Όσο το ροχαλητό σας είναι απλώς μια ενόχληση για τους άλλους και δεν υποκρύπτει κάποια παθολογική κατάσταση για εσάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν όμως το ροχαλητό παραπέμπει στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, τότε παύει να είναι αθώο και πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τι είναι όμως το ροχαλητό; Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που προκαλείται, όταν υπάρχει απόφραξη σε κάποιο σημείο της αναπνευστικής οδού, η οποία και οδηγεί  σε ταλαντώσεις των μυικών τοιχωμάτων του φάρυγγα. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ηλικία, το φύλο (είναι συνηθέστερο στους άνδρες), το αυξημένο βάρος, αλλά και ανατομικοί παράγοντες είναι τα βασικότερα αίτια για την εκδήλωσή του. Μεταξύ των ανατομικών παραγόντων περιλαμβάνονται το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), οι ρινικοί πολύποδες, η χρόνια ιγμορίτιδα, η αλλεργική ή φαρμακευτική ρινίτιδα, οι μετεγχειρητικές ρινικές συμφύσεις, τα ξένα σώματα εντός της μύτης (σύνηθες σε παιδικές ηλικίες), οι υπερτροφικές αμυγδαλές και η παχιά σταφυλή.

Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;

Όταν η ροή του αέρα διακοπεί τουλάχιστον για 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ροχαλητού, άρα διακοπεί και η οξυγόνωση, τότε κάνουμε λόγο για ένα επεισόδιο άπνοιας, που μπορεί να παραπέμπει στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, μιας σοβαρότατης διαταραχής. Κι αυτό γιατί στα δέκα αυτά δευτερόλεπτα το άτομο δεν παίρνει το απαιτούμενο οξυγόνο, με συνέπεια η καρδιά να αυξάνει τον ρυθμό της και μαζί την παροχή του αίματος. Την ίδια στιγμή η ανεπάρκεια οξυγόνου ξυπνά τον εγκέφαλο, με τον ασθενή να πετάγεται απότομα και να μην καταφέρνει να κοιμάται φυσιολογικά, κάτι που έχει ως συνέπεια την κούραση, την υπνηλία και ό,τι αυτές συνεπάγονται για τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά του μέσα στη μέρα. Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας συνοδεύεται επίσης από νυκτερινή εφίδρωση και αίσθηση ασφυξίας, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει προβλήματα όπως η καρδιακή αρρυθμία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, ακόμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες έχουν δείξει πως και το πολύ δυνατό ροχαλητό, το οποίο ξεπερνά τα 70 ντεσιμπέλ, ενδέχεται να συνδέεται με άπνοιες.

Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας

Συνήθως αυτός που διαπιστώνει τα επεισόδια άπνοιας δεν είναι αυτός που τα βιώνει, αλλά αυτός που κοιμάται δίπλα. Οπότε, αν διαπιστώσετε πως το ροχαλητό του συντρόφου ή της συντρόφου σας συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή, πρέπει άμεσα να αναζητήσετε τη βοήθεια του ωτορινολαρυγγολόγου, ο οποίος θα κληθεί να διακρίνει αν η κατάσταση αυτή είναι ύποπτη ή αν πρόκειται για ένα αθώο ροχαλητό.

Στην περίπτωση του αθώου ροχαλητού θα εντοπίσει την απόφραξη, αλλά και το αίτιό της. Ανάλογα με το αίτιο, θα καθορίσει και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Έτσι, αν η απόφραξη οφείλεται σε ένα σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα ή σε υπερτροφικές ρινικές κόγχες απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν απλώς αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή, όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, η βασική θεραπευτική μέθοδος είναι η αποκατάσταση της ροής του αέρα χειρουργικά, μέσω της αντιμετώπισης της απόφραξης. Σε περίπτωση μη επαρκούς αποκατάστασης, μετεγχειρητικά μπορεί να δοθεί επιπρόσθετα σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών ειδική συσκευής παροχής οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Για τη διάγνωση του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας διενεργείτε εκτός της ΩΡΛ εξέτασης και πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου κατά την οποία αξιολογείται μια σειρά παραμέτρων την ώρα που κοιμάται ο ασθενής, όπως η ένταση του ροχαλητού, η συχνότητα των απνοιών, η διάρκειά τους, η συχνότητα των αφυπνίσεων, ο κορεσμός του οξυγόνου κτλ. Μην αδιαφορείτε για το ροχαλητό σας. Πέρα από το ότι είναι ενοχλητικό για αυτόν που κοιμάται δίπλα σας, ενδέχεται να υποκρύπτει κινδύνους για την υγεία, όπως είναι το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, που μπορεί να γίνει ακόμα και απειλητικό για τη ζωή του ασθενή, αν δεν εντοπιστεί και θεραπευτεί εγκαίρως.