(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε συχνούς πονοκεφάλους, ροχαλίζετε και αντιμετωπίζετε ιγμορίτιδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Η αιτία των συμπτωμάτων σας είναι πιθανότατα η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, μια κατάσταση κατά την οποία το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό και εμποδίζει την ελεύθερη αναπνοή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος αφορά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι οκτώ στους δέκα αντιμετωπίζει ήπιες μορφές της, που όμως δεν επηρεάζουν την αναπνοή, οπότε δεν γίνονται και αντιληπτές.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το οστεοχόνδρινο τοίχωμα που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη και φυσιολογικά βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Όταν είναι στραβό, το εύρος μίας από τις δύο πλευρές περιορίζεται, με συνέπεια να δημιουργούνται εμπόδια στην αναπνοή.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι κληρονομική ή να προέρχεται από έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού, κατά την παιδική ηλικία, συνήθως συνέπεια του παιχνιδιού και της άθλησης ή και αργότερα στην ενήλικη ζωή, μετά από τροχαία ή άλλα ατυχήματα. Όταν ο τραυματισμός αυτός συμβεί κατά τον τοκετό ή στην παιδική ηλικία, το πρόβλημα μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια, αφού η μύτη διαπλάθεται και ο σκελετός της αναπτύσσεται. Σπανιότερα το σκολιωτικό διάφραγμα μπορεί να είναι συνέπεια νοσημάτων του συνδετικού ιστού, όπως είναι η ομοκυστινουρία και το σύνδρομο Marfan.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος είναι έντονα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Το βασικότερο είναι η δυσχέρεια στην αναπνοή, κυρίως από τη μία πλευρά της ρινικής κοιλότητας, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται περαιτέρω όταν προκύπτουν κρυολογήματα. Μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων είναι οι πονοκέφαλοι, το ροχαλητό και τα επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα συχνά περιστατικά ιγμορίτιδας, ενώ μπορεί να προκαλέσει φαρυγγίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού εξαιτίας της επιβεβλημένης στοματικής αναπνοής.

Για να διαγνωσθεί η σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με την ενδοσκοπική εξέταση της μύτης θα καταλήξει στη διάγνωση, προσδιορίζοντας και την έκταση του προβλήματος.

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος είναι χειρουργική. Με τη χειρουργική επέμβαση γίνεται ευθειασμός του στραβού διαφράγματος, το οποίο τοποθετείται ακριβώς στη μέση της ρινικής κοιλότητας, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε εξαρχής να είναι. Η χειρουργική επέμβαση με τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι ανώδυνη και επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του άμεσα.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Οι τομές γίνονται ενδορρινικά, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δεν υπάρχουν οιδήματα ή μώλωπες. Αφού τελειώσει τοποθετείται ελαφρύς πωματισμός –μπορεί να μην τοποθετηθεί και καθόλου- που αφαιρείται εντός ενός 24ώρου ανώδυνα. Συνήθως μετά την επέμβαση υπάρχει μια αίσθηση βουλωμένης μύτης, η οποία όμως φεύγει σε λίγες ημέρες. Εντός ενός μηνός δε η αναπνοή ελευθερώνεται και ο ασθενής αναπνέει ξανά φυσιολογικά. Πολλές φορές στις επεμβάσεις για τη διόρθωση του στραβού διαφράγματος οι ασθενείς ζητούν να βελτιώσουν και την αισθητική εικόνα της μύτης τους, οπότε επιτυγχάνονται δύο στόχοι.

 Η ταχύτητα της επιστροφής στην εργασία εξαρτάται από το είδος της, αφού, αν είναι γραφείου, μπορεί να γίνει σε δύο με τρεις ημέρες, ενώ αν είναι χειρωνακτική, μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, περί τη μία εβδομάδα. Όταν η χειρουργική επέμβαση γίνει από τα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, τυχόν επιπλοκές είναι σπάνιες, ενώ η πιθανότητα υποτροπής της σκολίωσης είναι μηδαμινή.

Με δεδομένη την ύπαρξη αξιόπιστων και ιδιαίτερα αποτελεσματικών χειρουργικών μεθόδων, δεν υπάρχει πια λόγος να υπομένει ένας ασθενής τα ενοχλητικά συμπτώματα του σκολιωτικού διαφράγματος.