(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Υπερτροφία ρινικών κογχών

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Υπερτροφία ρινικών κογχών: Συμπτώματα και θεραπεία

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη, υποφέρετε από διαρκές μπούκωμα, ροχαλίζετε το βράδυ και ξυπνάτε με ξηροστομία και όλα αυτά χωρίς να υποφέρετε από κάποιο κρυολόγημα; Η υπερτροφία ρινικών κογχών είναι πιθανότατα η αιτία της ταλαιπωρίας σας και είναι μια συνήθης παθολογική κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης και είναι τρεις σε κάθε ρινική θαλάμη, η άνω, η μέση και η κάτω. Αποστολή τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εισπνεόμενου αέρα και παράλληλα να τον φιλτράρουν πριν από την είσοδό του στους πνεύμονες. Η ιδιαιτερότητά τους είναι η μεγάλη τους ευαισθησία στις εναλλαγές του περιβάλλοντος, όπως είναι το κρύο, η ζέστη και η υγρασία, αλλά και σε μια σειρά εξωτερικών παραγόντων που έχουν ως συνέπεια τη διόγκωσή τους. Η υπερτροφία ρινικών κογχών αφορά τις κάτω κόγχες και επηρεάζει τη λειτουργία της αναπνοής, αφού μειώνει τη χωρητικότητα των ρινικών θαλάμων και δυσχεραίνει τη διέλευση του αέρα.

Υπερτροφία ρινικών κογχών: Πώς εκδηλώνεται

Τα συμπτώματα της υπερτροφίας ρινικών κογχών μοιάζουν πολύ με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος που επιμένει. Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, η ρινική καταρροή, η ρινική συμφόρηση, το ροχαλητό και οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου, η διαταραχή της όσφρησης, οι πονοκέφαλοι, η αίσθηση βάρους στο πρόσωπο και η ξηροστομία το πρωί, αφού η δυσκολία ρινικής αναπνοής αναγκάζει τον ασθενή να καταφύγει στην αναπνοή από το στόμα, είναι η συνηθέστερη συμπτωματολογία της πάθησης, που κάποιες φορές διανθίζεται επίσης από ξηρότητα του φάρυγγα και κόπωση.

Πού οφείλεται όμως η υπερτροφία ρινικών κογχών; Ρινίτιδες, αλλεργίες, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, χρόνια ιγμορίτιδα, αλλά και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αλλεργιογόνα και ο καπνός είναι οι βασικότερες αιτίες για τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες. Επίσης, στην υπερτροφία ρινικών κογχών μπορεί να συμβάλει και η κατάχρηση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι που οδηγεί σε φαρμακευτική ρινίτιδα.

Για τη διάγνωση της υπερτροφίας ρινικών κογχών απαιτείται επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα προχωρήσει σε ενδοσκόπηση της μύτης για να έχει μια σαφή εικόνα του εσωτερικού της μύτης.

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση των υπετροφικών ρινικών κογχών έχει διάφορα επίπεδα. Ανάλογα με τον βαθμό της διόγκωσης και το πόσο επίμονα είναι τα συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με φυσικούς, φαρμακευτικούς ή με χειρουργικούς τρόπους.

Έτσι, μια πρώτη κίνηση από μέρους του ασθενή είναι να εξαλείψει τους ερεθιστικούς παράγοντες που υπάρχουν στο περιβάλλον του, όπως μια σειρά αλλεργιογόνων, από το τρίχωμα των κατοικιδίων μέχρι τη σκόνη, τη μούχλα και την υγρασία. Καλό είναι επίσης να αποφύγει το κάπνισμα και γενικά τον καπνό στο σπίτι.

Αν αυτή η κίνηση δεν επαρκεί και το πρόβλημα επιμένει, η επόμενη λύση είναι η φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα καθορίσει ο ωτορινολαρυγγολόγος και συνήθως περιλαμβάνει αποσυμφορητικά με τη μορφή σπρέι ή σταγόνων, αντισταμινικά, αν ο λόγος της διόγκωσης είναι οι αλλεργίες, αλλά και πλύσεις μύτης με φυσιολογικό ορό ή ρινικά διαλύματα.  

Όταν ούτε η φαρμακευτική προσέγγιση έχει αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε απομένει η χειρουργική οδός, που υπόσχεται και μόνιμα αποτελέσματα. Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται σήμερα η κογχοπλαστική, επέμβαση ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία πετυχαίνει τη συρρίκνωση των ρινικών κογχών, χωρίς να επηρεαστεί ο βλεννογόνος, οδηγεί σε μόνιμο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, χωρίς υποτροπές, ενώ ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο παρενεργειών και επιπλοκών. Με την κογχοπλαστική ο όγκος των κάτω ρινικών κογχών μειώνεται, αφού αφαιρείται τόσο μαλακός ιστός όσο και τμήμα οστού, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της χωρητικότητας των ρινικών θαλάμων, άρα και της ανεμπόδιστης ροής του εισπνεόμενου αέρα.

Πέραν της κογχοπλαστικής, η συρρίκνωση των ρινικών κογχών μπορεί να επιτευχθεί με εργαλεία όπως το laser, οι ραδιοσυχνότητες, οι υπέρηχοι και η διαθερμία, που εστιάζουν στη μείωση του μαλακού ιστού. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να μην πετύχουν μόνιμο αποτέλεσμα και να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να επαναληφθούν.

Αν ταλαιπωρείστε από υπερτροφία ρινικών κογχών, μην αφήσετε το πρόβλημα να γιγαντωθεί. Επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας και βάλτε με τη βοήθειά του τέλος στη ρινική δυσχέρεια, αναπνέοντας και πάλι ελεύθερα.