Φθινοπωρινή αλλεργική ρινίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Αν και στο μυαλό μας η αλλεργική ρινίτιδα είναι ταυτισμένη με την άνοιξη, κάνει εξίσου αισθητή την παρουσία της και το φθινόπωρο, που βρίθει αλλεργιογόνων παραγόντων. Άλλωστε, η παραγωγή γύρης από τα αγριόχορτα συνεχίζεται και τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ η μούχλα, ένα από τα βασικότερα αλλεργιογόνα, είναι παρούσα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στα ξερά φύλλα των δέντρων που γεμίζουν τα πεζοδρόμια τις πρώτες φθινοπωρινές ημέρες. Παράλληλα, η αυξημένη υγρασία στις κατοικίες, ο κακός αερισμός, αλλά και τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν συνήθεις υπόπτους για την αλλεργική ρινίτιδα και το φθινόπωρο.
Μάλιστα, πιο επιρρεπείς το φθινόπωρο στην αλλεργική ρινίτιδα είναι οι μικροί μαθητές, που βρίσκονται ξαφνικά κλεισμένοι μετά τις εξωτερικές δραστηριότητες του καλοκαιριού σε σχολικές αίθουσες που ήταν επί αρκετό καιρό κλειστές και συχνά διαθέτουν πλημμελή εξαερισμό και αυξημένη υγρασία. Έτσι, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα και οι μύκητες σε συνδυασμό με τη γνωστή και κατά τα άλλα αθώα κιμωλία μπορεί να γίνουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη φθινοπωρινή αλλεργική ρινίτιδα που βιώνουν τα παιδιά.
Αλλεργική ρινίτιδα και συμπτώματα
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που πυροδοτείται από την έκθεση του ατόμου σε αλλεργιογόνα και πλήττει τις μεμβράνες στη ρινική κοιλότητα. Είναι ιδιαίτερα συχνή –μάλιστα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την εν λόγω νόσο- και μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, επηρεάζοντας από την κοινωνικότητα και την εργασία του μέχρι τον ύπνο του. Έχει τόσο εποχικό όσο και ετήσιο χαρακτήρα. Η μεν εποχική εμφανίζεται κυρίως στις αρχές της άνοιξης, αλλά και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ η ετήσια μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και προκαλείται κατά κύριο λόγο από τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι, τους μύκητες και οικιακά υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως είναι τα απορρυπαντικά.
Μεταξύ των πλέον συνηθισμένων συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνονται η φαγούρα στον λαιμό, τη μύτη και τα μάτια, το μπούκωμα, η καταρροή, το φτέρνισμα, ο βήχας και ο πονοκέφαλος, πολλά εκ των οποίων μπορεί να εκληφθούν ως εκδηλώσεις ενός κοινού κρυολογήματος. Για να διαγνωσθεί με ακρίβεια η αλλεργική ρινίτιδα χρειάζεται ενδοσκοπικός έλεγχος, ώστε να διερευνηθεί το κατά πόσο υποκρύπτει και άλλους παράγοντες που την πυροδοτούν, όπως είναι οι ανατομικές ανωμαλίες.
Αντιμετώπιση και πρόληψη
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί η αλλεργική ρινίτιδα: ο φαρμακευτικός και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο χειρουργικός. Η χορήγηση αντισταμινικών και η εφαρμογή ρινικών ψεκασμών προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση, αυτό όμως που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι η λύση του προβλήματος. Η χειρουργική προσέγγιση προκρίνεται, όταν η αλλεργική ρινίτιδα επιτείνεται από ανατομικές ανωμαλίες της μύτης ή σχετίζεται με χρόνια ιγμορίτιδα.