(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Γυναίκα πιάνει τις αμυγδαλές της - ΩΡΛ Δρ Βιτάλ

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές λειτουργούν ως «φρουροί» της άμυνας του οργανισμού κυρίως στην παιδική μας ηλικία, καθώς αποστολή τους, ως τμήμα του λεμφικού συστήματος, είναι να αντιμετωπίζουν τους ιούς και τα βακτήρια που τον απειλούν. Πρόκειται για δύο αδένες, στο βάθος της στοματικής κοιλότητας, στην δεξιά και την αριστερή πλευρά του φάρυγγα, που προσβάλλονται συχνά από λοιμώξεις, εξαιτίας ιών και μικροβίων. Τα μόνιμα δε ερωτήματα που τις ακολουθούν είναι σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρούνται και αν η αφαίρεσή τους αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού.

Οι αμυγδαλές και οι λοιμώξεις τους

Μεταξύ των λοιμώξεων των αμυγδαλών η πιο συχνή είναι η αμυγδαλίτιδα, η οποία, όταν κάνει την εμφάνισή της, συνοδεύεται από πόνο κατά την κατάποση, υψηλό πυρετό και διόγκωση στους λεμφαδένες, ενώ σύνηθες σύμπτωμα είναι και η κακοσμία.

Όταν η αμυγδαλίτιδα είναι μικροβιακής προέλευσης, τότε ο γιατρός θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, που θα φέρουν άμεσα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση πάντως που η αμυγδαλίτιδα έχει προκληθεί από κάποιον ιό, τότε η αντιβίωση δεν είναι η σωστή λύση. Οι ιογενείς αμυγδαλίτιδες αντιμετωπίζονται συνήθως με αναλγητικά και αντιπυρετικά.

Η αμυγδαλίτιδα πρέπει να τύχει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές, όπως είναι για παράδειγμα το περιαμυγδαλικό απόστημα ή και άλλες πιο σοβαρές που μπορούν να πλήξουν άλλα όργανα του σώματος.

Πέραν της αμυγδαλίτιδας, στις παθήσεις που ταλαιπωρούν τις αμυγδαλές περιλαμβάνονται επίσης η υπερτροφία, που έχει ως συνέπεια υπνικές διαταραχές και έντονο ροχαλητό, αφού οι διογκωμένοι αδένες δυσκολεύουν τη λειτουργία των αεραγωγών, το περιαμυγδαλικό απόστημα, ένα απόστημα που περιβάλλει την αμυγδαλή ή εμφανίζεται στο πίσω μέρος της, η αμυγδαλολιθίαση, που είναι ουσιαστικά λιθίαση (σχηματισμός λίθων) από συσσώρευση υπολειμμάτων τροφίμων και βλέννας στις αμυγδαλές και τέλος η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που συνήθως προκαλείται εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr.

Πότε αφαιρούμε τις αμυγδαλές;

Όταν οι λοιμώξεις γίνονται καθημερινότητα, έχουν μεγάλη διάρκεια, αποδεικνύονται ανθεκτικές στις θεραπείες και καταβάλλουν τον οργανισμό, όταν η υπερβολική διόγκωση των αμυγδαλών δυσκολεύει την κατάποση και την αναπνοή, προκαλώντας ακόμα και υπνική άπνοια στο άτομο, όταν η αντιβίωση βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη, ή όταν ένα απόστημα επιμένει παρά την αποστράγγισή του, τότε η αμυγδαλεκτομή επιβάλλεται ως θεραπευτική επιλογή.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αύξηση της ευαισθησίας του ατόμου απέναντι στις λοιμώξεις και μείωση των αντοχών του. Άλλωστε, οι αμυγδαλές δεν είναι τα μόνα όργανα στο ανώτερο αναπνευστικό που βοηθούν τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, οπότε η εκτομή τους δεν έχει αντίκτυπο σε αυτόν.

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις στα παιδιά, η οποία έχει εξελιχθεί σημαντικά, με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, όπως είναι το laser, οι ραδιοσυχνότητες και η διαθερμία. Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της δεν ξεπερνά την μία ώρα. Ο ασθενής θα χρειαστεί μετά την επέμβαση να νοσηλευτεί για μία ημέρα και όταν επιστρέψει σπίτι του θα πρέπει για τις επόμενες ημέρες να ενυδατώνεται καλά, να λαμβάνει μαλακές τροφές και να περιορίσει στο ελάχιστο την σωματική του δραστηριότητα. Η εμφάνιση χαμηλού πυρετού είναι ένα ενδεχόμενο κατά την αποθεραπεία, που δεν πρέπει να τον θορυβήσει.

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να συνδυαστεί και με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά μας «κρεατάκια» σε ασθενείς όπου τα δύο προβλήματα συνυπάρχουν.

Τα προβλήματα των αμυγδαλών πρέπει να τυγχάνουν της προσοχής των γονιών, καθώς μπορεί να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά για μεγάλο διάστημα. Γι’ αυτό και η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο στα πρώτα συμπτώματα είναι επιβεβλημένη.