(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)

Η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) είναι η διόγκωση των μικρών αδένων που βρίσκονται στον φάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης προκαλώντας προβλήματα στην αναπνοή, στην όσφρηση, ακόμα και στην ακοή.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, που είναι γνωστές ως «κρεατάκια» είναι, όπως και οι αμυγδαλές, συγκεντρωμένη μάζα λεμφικού ιστού και συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού.

Στην παιδική ηλικία η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι αποτέλεσμα της αυξημένης συχνότητας των λοιμώξεων. Συχνά μάλιστα τα «κρεατάκια» συνυπάρχουν με υπερτροφία αμυγδαλών.

Συνήθως η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων παραμένει και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Ρινική συμφόρηση, ροχαλητό και άπνοιες

Τα υπερτροφικά «κρεατάκια» μπορεί να αποφράξουν τελείως την αναπνοή από τη μύτη και να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση. Ο ασθενής έχει ανήσυχο ύπνο με ροχαλητό και άπνοιες.

Επίσης, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της φωνής στα παιδιά και σε προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών και ανάπτυξης της γνάθου (αδενοειδές προσωπείο).

Παράλληλα, επειδή τα κρεατάκια φράζουν τα στόμια στα σωληνάκια που αερίζουν το αυτί, αυτό γεμίζει με υγρό με συνέπεια τη μείωση της ακοής. Συχνά, δε, ο μικρός ασθενής ταλαιπωρείται από πόνους στα αυτιά (οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα).

Ακόμη, τα κρεατάκια αποτελούν την αιτία φλεγμονών τόσο στην περιοχή του φάρυγγα όσο και της μύτης και των ιγμόρειων.

Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων διαγιγνώσκεται από τον χειρουργό παιδΩΡΛ με ενδοσκόπηση μύτης.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει από τα αποτελέσματα της εξέτασης αλλά και τα συμπτώματα του ασθενή εάν τα «κρεατάκια» πρέπει να αφαιρεθούν. Ο κυριότερος λόγος για τη χειρουργική αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η υπερβολική διόγκωσή τους ιδιαίτερα αν προκαλεί δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη, υπνική άπνοια και δυσκολία στην ακοή.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος πραγματοποιεί την επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων που ονομάζεται αδενοτομή μέσω του στόματος χωρίς εξωτερικές τομές. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγη ώρα και ο μικρός ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.