(+30) 2310 277698
joevital@gmail.com
Ωτοχειρουργική Δρ Βιτάλ Χειρουργός ΩΡΛ Θεσσαλονίκη

Ενημερωθείτε σε ότι αφορά τις επεμβάσεις

Ωτοχειρουργική

Η ωτοχειρουργική αποτελεί κύρια θεραπευτική λύση για σοβαρές ωτολογικές παθήσεις που προκαλούν απώλεια της ακοής καθώς και άλλες επιπλοκές που ενίοτε μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενή.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των ωτολογικών παθήσεων με έμφαση στην αποκατάσταση της ακοής του ασθενή με ταυτόχρονη προστασία και διατήρηση των υγιών ιστών.

Κοχλιακή εμφύτευση

Η κοχλιακή εμφύτευση είναι η διαδικασία της χειρουργικής τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από κωφότητα είτε εκ γενετής είτε επίκτητη.

Το κοχλιακό εμφύτευμα αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά στο εσωτερικό αυτί και ένα μικρόφωνο και επεξεργαστή ήχου που φοριούνται εξωτερικά. Το κοχλιακό εμφύτευμα μέσω ηλεκτροδίων στον κοχλία διεγείρει το νεύρο της ακοής και στέλνει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπου και ερμηνεύονται ως διάφοροι ήχοι.

Όταν υπάρχει εκ γενετής ολική απώλεια ακοής, η διάγνωση της κωφότητας πρέπει να γίνεται μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, ώστε αργότερα να μπορέσει να αναπτύξει ομιλία.

Στα παιδιά με επίκτητη κωφότητα, οι γονείς πρέπει μόλις αντιληφθούν καθυστέρηση στην ομιλία να απευθυνθούν στον Ωτορινολαρυγγολόγο. Ωτορινολαρυγγολόγος θα πραγματοποιήσει έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο με ωτομικροσκόπηση, ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να αξιολογήσει εάν θα προχωρήσει στην εμφύτευση κοχλιακού εμφυτεύματος στον ασθενή.

Η εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει σε ασθενείς άνω των 12 μηνών με κώφωση.

Επίσης, τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να εμφυτευτούν και σε ενήλικες με μεγάλου βαθμού νευροαισθητήρια βαρηκοϊα.

Η εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων πραγματοποιείται από εξειδικευμένο στα κοχλιακά εμφυτεύματα χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο με γενική αναισθησία. Για την εμφύτευση των ηλεκτροδίων και του κοχλιακού εμφυτεύματος γίνεται μία μικρή τομή πίσω από το αυτί.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες, ενώ ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις, παίρνει εξιτήριο ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Η εξωτερική συσκευή τοποθετείται μετά από μερικές εβδομάδες.

Η εμφύτευση των κοχλιακών εμφυτευμάτων βελτιώνει θεαματικά την επικοινωνία των ατόμων με απώλεια ακοής, ενώ στα μικρά παιδιά με τη βοήθεια και της λογοθεραπείας επιτρέπει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Ωτοχειρουργική: Τυμπανοτομή

Η τυμπανοτομή αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία για την εκκριτική ωτίτιδα, μία πάθηση κατά την οποία το μέσο αυτό γεμίζει με υγρό προκαλώντας βαρηκοΐα.

Αν και πιο συνηθισμένη στα παιδιά, η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να ταλαιπωρεί και τους ενήλικες. Οφείλεται στον ανεπαρκή αερισμό του εσωτερικού του αυτιού μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, που προκαλείται από αλλεργίες, ρινικούς πολύποδες, λοιμώξεις και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θέτει τη διάγνωση με λήψη του ιστορικού και κλινική εξέταση. Θα προχωρήσει σε ωτομικροσκόπηση, τυμπανόγραμμα και ακοόγραμμα, καθώς και ενδοσκοπικό έλεγχο, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα παρουσίας όγκου στην περιοχή του ρινοφάρυγγα.

Η τυμπανοτομή συστήνεται σε περιπτώσεις που η πολύχρονη παρουσία του υγρού δημιουργεί επιπλοκές και όταν η εκκριτική ωτίτιδα επιμένει παρά τη φαρμακευτική θεραπεία για πολλούς μήνες.

Στη τυμπανοτομή πραγματοποιείται μία μικρή τομή στην τυμπανική μεμβράνη με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου και γίνεται αναρρόφηση του υγρού. Η όλη διαδικασία διενεργείται στους ενήλικες με τοπική αναισθησία και δεν ξεπερνά τη μισή ώρα.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος έχει την εμπειρία να κρίνει εάν η τυμπανοτομή θα συνοδευτεί και από τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

Τυμπανοπλαστική

Η τυμπανοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας και της ανατομίας του μέσου αυτιού.

Η χρόνια μέση ωτίτιδα παρουσιάζεται συνήθως ως μόνιμη διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης λόγω των συχνών λοιμώξεων. Σημειώνεται ότι διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης μπορεί να προκληθεί και μετά από τραυματισμό.

Βασικά συμπτώματα των ασθενών με διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης είναι η πυώδης ωτόρροια, δηλαδή η έξοδος από το αυτί δύσοσμου πύου και η βαρηκοΐα.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα αξιολογήσει το ιστορικό τους ασθενούς καθώς και τα ευρήματα από την ωτομικροσκόπηση και τον ακοολογικό έλεγχο και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τη χρόνια μέση ωτίτιδα και τη διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.

Η τυμπανοπλαστική αποκαθιστά την ανατομία του μέσου αυτιού και τη λειτουργία της ακοής, ενώ αποτρέπει τις μολύνσεις.

Γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος πραγματοποιεί μία μικρή τομή μπροστά ή πίσω από το αυτί και με μόσχευμα που λαμβάνει κάτω από το δέρμα του αυτιού επιδιορθώνει τη διάτρηση.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της τυμπανοπλαστικής είναι η καλή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η τυμπανοπλαστική είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο ασθενής νοσηλεύεται συνήθως μόνο μία ημέρα και αναρρώνει πολύ γρήγορα.

Μαστοειδεκτομή

Η μαστοειδεκτομή αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση στο μαστοειδές οστό για να αφαιρεθεί το χολοστεάτωμα.

Το χολοστεάτωμα δημιουργείται όταν δέρμα από τον έξω ακουστικό πόρο εισέρχεται πίσω από το τύμπανο και αναπτύσσεται στο διάστημα του μέσου αυτιού δημιουργώντας χρόνια μόλυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και σε χρόνιες φλεγμονές του αυτιού.

Το χολοστεάτωμα μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη, πυώδη έκκριση, βαρηκοΐα και αίσθημα πληρότητας στο αυτί, καθώς και ζάλη και αδυναμία των μυών σε μια πλευρά του προσώπου. Με την αύξηση του μεγέθους, το χολοστεάτωμα μπορεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα οστά του μέσου ωτός και έτσι να επέλθει διασπορά της μόλυνσης στις γύρω περιοχές του έσω ωτός, ή και του εγκεφάλου οδηγώντας σε κώφωση και σε εμφάνιση επιπλοκών, που μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή του ασθενή.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος θα πραγματοποιήσει τη διάγνωση του χολοστεατώματος με ωτομικροσκόπηση, εξετάσεις ακοής αλλά και λεπτομερή εξέταση των κρανιακών νεύρων, τεστ ισορροπίας, ενδοσκόπηση, καθώς και αξονική και μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα χειρουργική.

Η μαστοειδεκτομή στοχεύει στη δημιουργία ενός στεγνού αυτιού χωρίς φλεγμονές και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χολοστεάτωμα ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές.

Η μαστοειδεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες. Η τομή γίνεται πάνω ή πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και στη συνέχεια αφαιρείται το χολοστεάτωμα και το μαστοειδές οστό, το οποίο έχει προσβληθεί από τη φλεγμονή. Παράλληλα, γίνεται ανακατασκευή του συστήματος ακοής με τη χρήση υγιών περιεγχειρητικού ιστού, ενώ ο πωματισμός βοηθά στην επούλωση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται μόνο μία ημέρα, ενώ μπορεί να αισθάνεται λίγο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Η ουλή επουλώνεται γρήγορα και δεν φαίνεται.

Η μαστοειδεκτομή πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα με ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Ωτοχειρουργική: Αναβολεκτομή

Η αναβολεκτομή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης, η οποία είναι μία συνηθισμένη πάθηση του μικρότερου οστιάριου του αυτιού, που ονομάζεται αναβολέας.

Συγκεκριμένα, η ωτοσκλήρυνση προκαλείται όταν λόγω μίας οστικής ανωμαλίας ο αναβολέας δεν μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά και διακόπτεται η φυσιολογική μετάδοση του ήχου.

Η ωτοσκλήρυνση είναι συνήθως κληρονομική, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες βαρηκοΐας, που μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά.

Η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς δεν υπάρχει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης ή συμπτώματα φλεγμονής. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα διενεργήσει έναν πλήρη ακοολογικό έλεγχο, ώστε αφενός να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής πάσχει από ωτοσκλήρυνση και αφετέρου να αξιολογήσει εάν χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Στην αναβολεκτομή αφαιρείται ο πάσχων αναβολέας και αντικαθίσταται από ειδική πρόθεση, η οποία υποκαθιστά τη λειτουργία του. Η τομή γίνεται μέσα από τον έξω ακουστικό πόρο και δεν φαίνεται καθόλου. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί μία με δύο ώρες. Εάν πάσχουν και τα δύο αυτιά, χειρουργείται πρώτα το αυτί με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μετά την αναβολεκτομή δεν υπάρχει καθόλου πόνος, ενώ ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία-δύο ημέρες.

Η αναβολεκτομή έχει θεαματικά αποτελέσματα και όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιπλοκών.